R2013_A0000_105033VLAANDEREN: – Na het overweldigend succes van de Move tegen Pesten vorig jaar roept Ketnet dit jaar samen met het Vlaams netwerk Kies Kleur tegen Pesten alle Vlaamse kinderen op om hun mond open te trekken als ze pesterijen zien of horen gebeuren. ‘Horen, zien & spreken‘ is dit jaar dan ook het motto van de Vlaamse Week tegen Pesten, van 1 tot 8 februari 2013.

De webcamactie Spreek erover nodigt de Ketnetters uit om hun getuigenis over pesten als videoboodschap te posten op Ketnet.be. De wrappers gaan daar heel de week dieper op in en geven samen met een aantal BV’s het goede voorbeeld in webfilmpjes en tv-spots. Karrewiet Plus, het duidingsmagazine van Ketnet, heeft een special over pesten en Ketnet King Size besteedt eveneens aandacht aan het onderwerp. En uiteraard gaat ook de Move tegen Pesten onverminderd voort.
Vorig jaar leerden wrapper Charlotte (Leysen) en presentator-zanger Brahim de Vlaamse kinderen de Move tegen Pesten, een aanstekelijk liedje met een duidelijke boodschap en een bijhorend dansje. Liefst 272.281 kinderen kwamen toen tijdens de Week tegen Pesten in beweging en dansten de Move tegen Pesten. Op YouTube werd het filmje ondertussen bijna 2 miljoen keer bekeken.
Ook dit jaar zet Ketnet zijn schouders mee onder de actieweek, die als motto meekreeg: Horen, Zien & Spreken.

Ketnet hoort, ziet & spreekt

Netmanager Wouter Quartier: “Vorig jaar heeft de Move tegen Pesten de Vlaamse kinderen letterlijk en figuurlijk in beweging gezet. Ook nu gaan we hen actief betrekken bij onze initiatieven in de Week tegen Pesten. We willen niet alleen dat ze horen en zien, maar dat ze ook van zich laten horen door op Ketnet.be te spreken over hun ervaringen met pesten. Want pesten bespeekbaar maken en er daadwerkelijk over spreken is de eerste stap om er iets aan te doen. Charlotte en Brahim zongen het vorig jaar al: “Blijf niet aan de kant staan“. Spreek erover met de leerkracht, met je ouders, vrienden en klasgenoten. Uiteraard gaan we die boodschap ook kaderen in onze informatieprogramma’s en in de wrap“.

Vrijdag 1 februari Karrewiet over de Pesten-dat-kan-niet-prijs
De eigenlijk lancering van de actieweek bij Ketnet gebeurt op maandag 4 februari, maar ook de dagen daarvoor is er al aandacht voor de Week tegen Pesten. Zo brengt Karrewiet op vrijdag 1 februari een reportage over basisschool Openluchtschool Sint-Lutgardis in Brasschaat: de school die goud heeft behaald in de Pesten-dat-kan-niet-prijs. Met die prijzen worden jaarlijks de scholen beloond met de beste actieplannen tegen pesten. Ook de wrappers en Ketnet.be blikken vooruit naar de Week tegen Pesten.

Karrewiet over de Pesten-dat-kan-niet-prijs: vrijdag 1 februari om 18.00 u.

Spreken in de boodschap
In Vlaamse scholen wordt gemiddeld één kind op vijf gepest. Bijna één kind op twintig heeft er dagelijks mee te maken. Pesten op school blijft een hardnekkig probleem. We spreken over pesten als één of meerdere kinderen een ander kind meer dan eens en gedurende een langere periode, geestelijk of lichamelijk geweld aandoet, met de bedoeling de andere te kwetsen.
Gie Deboutte, voorzitter van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten: “Het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten bracht bij haar vorige campagne, met de hulp van Ketnet en Yeti (Klasse) meer dan 272.000 kinderen en jongeren in beweging met de Move tegen Pesten. Dit krachtige signaal moet in de campagneweek van 1 tot 8 februari 2013 (en liefst ook daarna!) een even krachtig verlengstuk krijgen. Het wordt hoog tijd dat de ‘stille samenzwering’ die zo vele pestsituaties kenmerkt en in stand houdt, wordt doorbroken. SPREKEN IS DE BOODSCHAP! Om het stilzwijgen te doorbreken, is er nood aan veilige en betrouwbare aanspreekpunten en aan vele, kleine, moedige daden van verzet en ommekeer.”

De Vlaamse week tegen Pesten
De Vlaamse week tegen Pesten is een jaarlijks weerkerend initiatief van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, in samenwerking met Ketnet en het scholierentijdschrift Yeti. De Vlaamse Week tegen Pesten wordt telkens georganiseerd in de week voorafgaand aan de krokusvakantie, dit jaar van 1 tot 8 februari. Kinderen, leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen, … zetten allemaal hun beste beentje voor om pesten een halt toe te roepen. Die week gaat extra aandacht naar al deze waardevolle initiatieven. Via de organisatie van de Vlaamse week tegen Pesten biedt het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten alle betrokkenen een platform om hun initiatieven aan de buitenwereld te tonen. Het startschot voor de Vlaamse week tegen Pesten wordt gegeven met de uitreiking van de Pesten dat kan niet!-prijs op vrijdag 1 februari.

meer info: www.kieskleurtegenpesten.be

%d bloggers liken dit: