RUISBROEK: – De campagne ‘Jongeren keren het klimaat’ van GREEN vzw startte vandaag met haar 1e klimaatactie ‘Eet lokaal denk globaal’ ook de Vrije Basisschool Jan Ruusbroec deed mee aan de actie.

Meer dan 400 scholen uit heel België gaan de uitdaging aan en eten vandaag een lokaal geteelde appel. De herfst is het ultieme seizoen voor appels en bovendien is 16 oktober ‘Wereldvoedseldag’.‘

Eet lokaal denk globaal’ kadert in de campagne ‘Jongeren keren het klimaat’ van GREEN vzw. Deze campagne bestaat uit vijf actiedagen waarop duizenden kinderen en jongeren tegelijkertijd activiteiten organiseren die de CO2-uitstoot verminderen. Deze actiedagen vestigen de aandacht op voeding, mobiliteit, afvalpreventie, water en energie.

Leni Denorme van GREEN vzw: “Vandaag eten de leerlingen een lokale appel om de CO2 impact van hun 10-uurtje zo laag mogelijk te houden. Met deze actie willen de jongeren bewijzen dat iedereen, op elke dag, iets kan doen voor ons klimaat”.

Directrice, Greta Muylaert: “We hebben in alle klassen van de lagere school de actie en de bedoeling van de actie uitgelegd. De ouders krijgen een infobrief mee. Ook de anderstalige ouders krijgen tijdens het NT2 project de nodige uitleg.
De kleuterleidsters nodigden ‘schilmama’s’ uit om de appeltjes te helpen schillen. In de lagere school tellen we samen af alvorens in de appel te bijten.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Waarom een lokaal geteelde appel?
Ons dagelijks voedsel is afkomstig van overal ter wereld. Gemiddeld legt het zelfs 2.000 km af alvorens het op ons bord terecht komt! Lokaal geteeld fruit eten is niet alleen gezond, er is ook minder tot geen verpakkingsafval, de milieukost van het transport is lager en het moet niet onnodig lang bewaard worden in allerhande koelsystemen. De keuze van onze voeding heeft dus veel invloed op de klimaatverandering. Lokaal en seizoensgebonden gerechten zijn zeer gunstig voor ons klimaat!

Hoeveel CO2 sparen we uit door een lokaal geteelde appel te eten?
Volgens de berekeningen van Green besparen we ongeveer 36g CO2 bij het eten van een Belgische appel in plaats van een geïmporteerd stuk fruit (bijvoorbeeld nectarine of appelsien uit Spanje). Projecteren we dit op de volledige bevolking van België (ongeveer 10 miljoen mensen), dan zouden we maar liefst 360 ton CO2 besparen! Dit is meer dan 52 keer rond de aarde met de auto (170g CO2 uitstoot per km)!

Meer informatie over de campagne vindt u op www.jongerenkerenklimaat.be

%d bloggers liken dit: