SINT-PIETERS-LEEUW: – De lokale politie van Sint-Pieters-Leeuw maakt via zijn site iedereen erop attent dat met Halloween heel wat kinderen ’s avonds verkleed rond trekken en door het donker minder goed te zien zijn.

Hoewel Halloween vooral gevierd wordt in Angelsaksische landen, wordt het feest sinds de jaren 90 steeds populairder in onze contreien. Toverkollen, geesten en andere snuiters palmen onze steden en dorpen in, dus mogen we de veiligheid van onze kinderen zeker niet uit het oog verliezen.
Eind oktober zijn de dagen natuurlijk donkerder dan in de zomer en daarom moeten zwakke weggebruikers ervoor zorgen dat ze zo zichtbaar mogelijk zijn. De beste blikvanger is het fluohesje. Maar die oplossing ligt soms moeilijk omdat kinderen zo’n vestje niet willen dragen of omdat het hun vermomming verbergt. Een reflecterende armband of een jas of schoenen met smalle, reflecterende stroken kan dan uitkomst bieden.
Ter info: wanneer de koplampen van een auto op een voetganger schijnen, is die zichtbaar:
Bij 50 km/uur heeft een auto 26m nodig om tot stilstand te komen op een droog wegdek en 33m op een nat wegdek. Een chauffeur kan nooit op tijd stoppen wanneer een kind in donkere kleding plots voor hem opduikt. Bij 70 km/uur heeft een auto 44m nodig om tot stilstand te komen op een droog wegdek en 58 m op een nat wegdek. Alleen met reflecterende accessoires ben je op tijd zichtbaar voor autobestuurders.

Zien betekent niet noodzakelijk gezien worden.
Nog een zichtbaarheidsprobleem: vaak verwarren kinderen zien met gezien worden: ze zien de koplampen van een auto en denken dus dat de chauffeur hen gezien heeft. Maar dat is niet altijd zo (zeker niet bij regen) en daarom moeten kinderen zich bewust worden van dit probleem. Wanneer kinderen meerijden in de auto maken ouders hen er best attent op dat sommige voetgangers goed zichtbaar en andere slecht zichtbaar zijn.

Halloweentips

 

TIPS VOOR OUDERS
• Voor kinderen is Halloween een feest dat ze al spelend beleven. Ze vergeten hun eigen veiligheid dan makkelijk, zeker omdat ze in groep zijn. Herhaal dus hoe ze veilig kunnen spelen en benadruk vooral dat ze altijd moeten stoppen voordat ze oversteken. Laat ze eerst aanbellen aan de ene kant van de straat en pas daarna aan de andere kant zodat ze niet over en weer zigzaggen.
• Kinderen jonger dan 10 worden begeleid door een ouder die liefst een fluohesje draagt.
• Wijs je kinderen erop dat ze op het voetpad moeten blijven om van het ene huis naar het andere te gaan. Als er geen voetpad is, moeten ze links van de rijweg stappen zodat ze naderende auto’s zien.
• Bevestig minstens één reflecterend element op hun Halloweenpak (armband, reflecterende strepen, …).
• Geef je kinderen een zaklamp mee. Zo zijn ze zichtbaarder op straat. Let er wel op dat autobestuurders niet verblind raken door de zaklamp.
• Kies liefst vermommingen die niet verder dan de enkels reiken of nog korter zijn. Zo struikelen je kinderen niet en blijven ze niet in hun kleren haken wanneer ze stappen of oversteken.
• Gebruik liever geen masker, maar make-up. Zo kan je kind beter zien en het verkeer goed horen.

TIPS VOOR AUTOBESTUURDERS
• Let rond de Halloweenperiode bijzonder goed op wanneer je in woonwijken rijdt. Hoe sneller je rijdt, hoe kleiner de kans dat je een kind opmerkt en hoe moeilijker het is om op tijd te stoppen.
• Zie je een Halloweenfeestneus, wees dan dubbel zo voorzichtig, want feestende kinderen verliezen de veiligheidsregels wel eens uit het oog. Soms duiken ze op uit een onverwachte hoek (bijv.: tussen geparkeerde auto’s). Let extra op wanneer een kind een masker draagt: zo’n masker verkleint het gezichtsveld.
• Vergeet ten slotte niet om voorzichtig van je oprit te rijden. Soms rennen er kinderen over het voetpad. Kijk ook goed uit wanneer je een oprijlaan of parking inslaat.

Meer info:  www.lokalepolitie.be/5414/

%d bloggers liken dit: