PAJOTTENLAND: – Twaalf producenten van Pajotse streekproducten zijn op studiereis naar Pays des Collines getrokken.
De goedwerkende coöperatieve Coprosain is een mooi voorbeeld voor onze Pajotse plattelandsondernemers om te zien hoe samenwerken en de opstart van een netwerk de individuele producent kan versterken.

Een twaalftal producenten trok naar coöperatie Coprosain in Pays des Collines om te zien hoe de producenten daar samenwerken rond de distributie van hun hoeve- en streekproducten. De deelnemende producenten maken heel verscheiden producten: honing, aardbeien, hoeve-ijs, hoevevlees, chocolade, kaas, fruitsap,… allen waren ze geïnteresseerd in de werking van dit netwerk in onze buurregio.

Coprosain is een coöperatie van boeren en plattelandsondernemers die zich al meer dan dertig jaar inzet om hun kwalitatieve producten aan een eerlijke prijs bij de consument te krijgen. Hiervoor beheren ze drie vaste winkels en een vleesverwerkend atelier, staan ze op verschillende markten en baten ze een restaurant met traiteurservice uit. Zowel melk- als vleesproducten, bio of niet, dranken en andere streekproducten,… Ze worden allemaal verkocht onder één grote vlag. Hierdoor slaagt de coöperatie erin om een totale meerverkoop te realiseren en profiteert elke producent mee van het succes.

Netwerkmanager Tania Stadsbader van Pajottenland+: “Het is goed om elders eens je licht op te steken. Zo een uitstap kan inspireren en biedt ruimte voor netwerking onder de Pajotse hoeve-en streekproducenten. Zij hebben anders nauwelijks de tijd om stil te staan bij hun werking, laat staan mogelijke samenwerking. Maar wat blijkt? Na heel wat bezoeken bij producenten individueel kunnen we alvast stellen dat zij haast allemaal positief gestemd zijn rond de marketing en distributie van hun producten onder één Pajotse vlag. Deze trip brengt hen voor het eerst samen in een relaxe sfeer en zonder werkdruk. Misschien zal bij hen dan ook de klik volgen om op structurele basis de handen in elkaar te slaan.”

En wat zijn nu de bevindingen van de Pajotse producenten…?

Stefaan van ‘t Mirabelleke uit Pepingen:“Ik vind het zeer inspirerend om andere producenten te ontmoeten. Door een netwerk uit te bouwen kan ik het afzetgebied voor mijn producten vergroten. En zelf kan ik producten van collega-producenten gebruiken voor de productie van mijn confitures”.

Martine van brouwerij Timmermans uit Itterbeek: “Ik leer graag bij van andere producenten en ik vind het interessant om andere ondernemers te leren kennen. Dankzij de contacten van vandaag zie je ook snel nieuwe productmogelijkheden zoals een kaas gerijpt in streekbier of een bierpraline.”

Aimée van de Beverse kaasmakerij: “Wij hebben al kazen die zijn gerijpt in streekbier maar kunnen ook dranken van andere Pajotse producenten aan onze bezoekers aanbieden. Ook bed and breakfasts en cafés uit de streek zouden onze kaas kunnen aanbieden.”

Marleen van Praleen uit Halle: “Ik zou een nieuw chocolaatje kunnen ontwikkelen voor een collega producent of samenwerken met een brouwerij om een bierpraline te ontwikkelen. Door in een netwerk te participeren zal ik ook de afzet van mijn producten kunnen verhogen”.

Rita van het Herrebeekhof uit Pepingen: “Ik zou producten van collega producenten kunnen afnemen en samenwerken voor promotie van onze producten met andere bedrijven. Dat werkt kostenverlagend”.

Greta van de Smulhoeve uit Liedekerke: “We zouden in de toekomst elkaars producten meer kunnen opnemen in ons productassortiment”.

Geert van de aardbeienhoeve uit Gooik: “Ik zou door samen te werken rond afzet mijn producten in een ruimere regio kunnen verdelen. En met een breder gamma zal ik meer klanten aantrekken. En ook promotiekosten zijn duur, wanneer we onder één merk promotie kunnen voeren wordt het financieel interessant”.

bron: www.pajottenland.be

%d bloggers liken dit: