SINT-PIETERS-LEEUW: – Voor zij die geïnteresseerd zijn in de boeiende en merkwaardige geschiedenis van het Hof te Zellik en het Kasteel van Rattendaal:
Raf Meert, gepassioneerd historicus en kleinzoon van de laatste uitbaters van het Hof te Zellik (Kasteelhoeve Rattendaal) te Sint-Pieters-Leeuw heeft de geschiedenis van de kasteelhoeve grondig onderzocht en vastgesteld dat een groot deel van wat actueel over de oude geschiedenis van Rattendaal verkondigd wordt niet correct is.

Om die foute geschiedenis van het kasteel en de hoeve van Rattendaal enigszins recht te zetten zal Raf Meert een voordracht houden op zondag 25 september 2011 om 15u00 in de kapel van CTS (Continental Theological Seminary), Kasteelstraat 48 te 1600 Sint-Pieters-Leeuw.

Iedereen is welkom en de toegang is vrij.

Raf Meert: “Mijn grootouders waren de laatste landbouwers op het hof te Zellik, de hoeve van het kasteel van Rattendaal. Ik heb er dan ook een bijzondere band mee. In 2009 zorgde mijn oom, André Adams, voor een geslaagde renovatie van de schuur en de koestal tot bedrijvencentrum “kasteelhoeve Rattendaal”. Maar ik vond dat naast de gebouwen ook de ziel van het hof een eerherstel verdiende. Gedreven door mijn passie voor het verleden dook ik het archief in om het verhaal van de pachters op de kasteelhoeve te achterhalen.

Wat daarop volgde had ik niet verwacht. Naarmate mijn onderzoek vorderde stelde ik met stijgende verbazing vast hoeveel fouten de publicaties over het kasteel van Rattendaal en het hof te Zellik wel niet bevatten. Ik bracht uiteindelijk de afgelopen twee jaar heel wat vrije tijd door tussen oude documenten. Het resultaat is een verrassend nieuwe kijk op het kasteel van Rattendaal in de geschiedenis van Sint-Pieters-Leeuw.

Het kasteel van Rattendaal ontstond 400 jaar geleden op een oude hoeve, het hof te Zellik. De eigenaars waren zo onder indruk van het idyllische landschap dat ze de hoeve omvormden tot een kasteel met een landgoed van meer dan 55 hectare. Vandaag rest daarvan nog enkel de kasteelhoeve, de paardenstallen en een deel van het park. Het kasteel werd grotendeels gesloopt en de boomgaarden verkaveld tot de woonwijken Jagersdal en Zonneweelde.

%d bloggers liken dit: