SINT-PIETERS-LEEUW / LUBUMBASHI – Vele steden in Congo worden geconfronteerd met een groeiend aantal straatkinderen. Pater Eric Meert uit Sint-Pieters-Leeuw vangt in Lubumbashi, de tweede grootste stad van Congo, in veertien vluchthuizen zowat zevenhonderd straatkinderen op en begeleid hen ook.

Zijn broer Wilfried, ook Salesiaan en zus Greta gaan hem op 18 augustus 2011 bezoeken en willen voor hun broer materiaal meenemen dat hij daar nuttig kan gebruiken.

Ze zoeken vooral: schoolmateriaal, waterverf, ballen voor voetbal – basket – volley en handbal, rolschaatsen, speelkaarten,…
Men kan het materiaal afgegeven bij Greta Meert, Garebaan 4 in Sint-Pieters-Leeuw.

Giften kunnen gestort worden op rekening BE84-4358-0341-0159 met de mededeling voor Eric Meert.

 
Erik Meert

Erik Meert kwam in 1977 in Congo aan. Omdat hij drukker van beroep was, stichtte hij de eerste en ook enige drukkerijschool van Centraal-Afrika. Sinds 1994 is Meert vooral begaan met het lot van de straatkinderen in Lubumbashi, de hoofdstad van de zuidelijke mijnprovincie Katanga. In veertien opvangcentra die de ‘werken van maman Marguerite’ (OMM) worden genoemd naar de moeder van de heilige Don Bosco, worden zevenhonderd straatkinderen opgevangen.
In de opvangcentra krijgen de jongeren een opleiding die hen zowel intellectueel als sociaal opvoedt.

Erik Meert : “Het is onze betrachting hen opnieuw te integreren, in de samenleving, maar ook in hun familie. De meesten kunnen na enige tijd naar hun heimat terugkeren. Wel blijven wij de kinderen opvolgen door een systeem van nazorg.” Toch blijft het beheer van de vluchthuizen problematisch. “Het blijft zeer moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. We betalen, mede met de steun van de congregatie, de leraars tweehonderd dollar per maand”, vervolgt Meert. “Dat is weinig, want de beste leerkrachten kunnen in private scholen een pak geld meer verdienen. Maar meer kunnen wij niet doen.”

Cité des Jeunes (Salesianen van Don Bosco)
De jongeren die in Cité des Jeunes terecht kunnen vonden geen plaats in het gewone secundair onderwijs. Hun leeftijd ligt tussen 15 en 25 jaar. Bij de opname is iedereen welkom en er wordt geen enkel onderscheid gemaakt op basis van etnische afkomst of godsdienst. Het Frans is de instructietaal maar onder mekaar kunnen de leerlingen hun eigen talen spreken. We zouden de opleiding best kunnen omschrijven als tweedekansonderwijs op beroepsniveau waarbij het tekort aan theoretische kennis wordt gecompenseerd door veel praktische oefeningen. Na de start in een oriëntatiejaar zijn er in Cité des Jeunes opleidingen als houtbewerking en meubelenmaker, mechaniek, metsen, lassen, garage, veeteelt en tuinbouw.
Na de studietijd presteren de leerlingen dagelijks enkele werkuren waarmee ze hun opleiding terugbetalen. De leerlingen betalen niets voor hun opleiding noch voor de maaltijden, maar compenseren de onkosten door hun werk in de atelier. Er is ook een internaat voor 68 jongeren, bij voorkeur voor de sociaal meest kwetsbaren.

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: