PAJOTTENLAND: – Schitterend wit in het voorjaar, lommerrijk in de zomer en smaakvol in de herfst… In het Pajottenland en de Zennevallei staan nog heel wat streekeigen hoogfruitstambomen met appels, peren, kersen, krieken, pruimen en andere smaakmakers.
Dit najaar voorziet het Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën twee fruitpersen: de mobiele fruitpers van Thijs Tanghe die 6 dagen in de streek zal staan, en de vaste fruitpers van Patrick Demeulemeester in Bever waar je na afspraak elke dag terecht kunt. Wat moet je weten vooraleer je je eigen glaasje sap kan drinken?

Beide fruitpersen werken volgens hetzelfde principe: het zijn hoogtechnologisch wondertjes die appels, peren en ander fruit spoelen, raspen, persen en pasteuriseren.
Vooraf inschrijven is altijd verplicht!
Het gepasteuriseerde sap wordt afgevuld op vaatjes van 5 liter (type plastiek-in-karton vacuüm wijnvaatjes) en kun je ongekoeld tot twee jaar bewaren. Eenmaal open is het twee maanden houdbaar. Tip: Het kartonnen vaatje waarin de zak appelsap zit is herbruikbaar. Hou het bij, neem het mee en spaar een halve euro uit.
Enkel hoogstamfruit wordt verwerkt. Vanaf 75kg wordt je fruit verwerkt, dat zijn drie gevulde houten kisten.
Voor elk vaatje betaal je 5,50 euro, vanaf 500 liter betaal je 5 euro. Je telt ongeveer 8 kg fruit voor 5 liter sap.
Zowel peren als appels mogen aangeboden worden, maar om een goede bewaring te verzekeren is minstens 75% appel vereist. Best geen melig of overrijp fruit. Peren moeten keihard zijn. Wens je dit sap te mengen met zacht fruit zonder harde pit (aardbeien, bessen,…; maximaal 15%), meld dit dan bij inschrijving.
Fruit moet onbespoten worden aangeleverd, best zo vers mogelijk geplukt. Wormpjes worden weggefilterd, aarderest worden weggewassen. Fruit dat rot of beschimmeld is komt niet in aanmerking voor verwerking. Harde valfruit en fruit met aantastingen door insecten zijn geen probleem.

Mobiele fruitpers van Thijs Tanghe
Thijs komt met zijn fruitpers-op-wieltjes de volgende dagen naar de streek, telkens van 9-17u:
Zaterdag 17 september 2011: Warandepark, Essenbeek-Halle, met Plan Boommarter boomgaard-feest
Zondag 18 september: kerkplein Herfelingen-Herne, in kader van Wereldbollen 11.11.11
Vrijdag 30 september: hoeve Waterhof, Donkerstraat 8, Gaasbeek-Lennik
Zaterdag 1 oktober: gemeenteplein Pepingen, met fruitfeest
Zondag 2 oktober: Educatief Centrum Paddenbroek, Paddenbroekstraat, Gooik, met fruitfeest
Zaterdag 8 oktober: parking De Meent, Gemeenveldstraat, Alsemberg-Beersel, opening van het cultuurjaar
Reserveer tijdig je plaatsje – dit is verplicht! Reserveren doe je vanaf 1 augustus via 050 78 11 94 (ma-za, 9-17u) of info@houtlandsetuinsappen.be. Vermeld hierbij je locatie en datum die je voorkeur heeft, en geef ook een schatting van het aantal kg fruit dat je denkt mee te brengen. Geef ook je contactgegevens door.
Bevestiging met volgnummer en het precieze tijdstip van aanbieden krijg je direct bij inschrijven.

Vaste fruitpers van Patrick Demeulemeester
In Bever perst Patrick Demeulemeester al jaren zijn fruitsappen zonder toegevoegde suikers of bewaarmiddelen. Nu kan je hier ook je eigen fruit hier laten persen tot sap. Na afspraak kan je je fruit in Bever (Burght 27) afzetten óf het kan ook rond sluitingstijd op de boerenmarkten van Twee-Akren, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Gaasbeek en Moerbeke. Voor grote hoeveelheden (300 kilo en meer) heeft Patrick een oplossing in gedachte.

Het fruit wordt in een koelcel bewaard, persen vindt 1 keer per week plaats. Na maximaal een weekje à 10 dagen is je sap klaar, naar keuze in bag-in-box of in herbruikbare glazen flessen. Voor de wijn- en cidermakers: persen kan ook zonder pasteuriseren, afvullen gebeurt dan in zelf mee te brengen vaten.

Inschrijven bij Patrick en Margaret op 0494 72 56 76 of 0473 51 87 22 (8-18u) of demeulemeester27@skynet.be.

Met steun van provincie Vlaams-Brabant: campagne Koesterburen.

%d bloggers liken dit: