SINT-PIETERS-LEEUW: – Op zaterdagnamiddag verwelkomde het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw de nieuwe inwoners die zich tussen 1 april 2010 en 31 maart 2011 in de gemeente hebben gevestigd (in totaal 1904).
Tijdens deze onthaaldag kwamen de nieuwkomers heel wat te weten over Sint-Pieters-Leeuw.

De nieuwe bewoners werden ontvangen in de foyer van het gemeentehuis en kregen de mogelijkheid om de trouwzaal en de raadzaal te bezoeken. Daarna vertrok men met bussen voor een rondleiding in de gemeente langs de belangrijkste gebouwen en toeristische bezienswaardigheden. Tot slot werden de nieuwe inwoners onthaalt in de feesttent in het Colomapark daar maakten ze kennis met de verschillende gemeentediensten en een tiental Leeuwse verenigingen.

Fragment van de toespraak door burgemeester Lieve Vanlinthout:
” Onze gemeente kent, in vergelijking met de andere gemeenten in de provincie Vlaams-Brabant, de tweede hoogste instroom van vreemdelingen. Heel wat van deze nieuwe inwoners beschikken niet over de nodige taalvaardigheid en spreken amper of geen Nederlands, laat staan dat zij administratieve formaliteiten behoorlijk kunnen begrijpen en correct afwerken. Toch zijn deze mensen, evenals iedereen die in Sint-Pieters-Leeuw komt wonen, van harte welkom. Op voorwaarde evenwel dat ze eerbied opbrengen voor onze Vlaamse cultuur én taal, én bereid zijn zich hier ten volle te integreren.

Mensen die met zulke positieve ingesteldheid in onze gemeente komen wonen, laten wij niet aan hun lot over. De gastvrijheid waarover ik het zonet had, veronderstelt namelijk ook dat de gemeente een integratiebeleid naar alle nieuwe inwoners toe voert.

Ik nodig jullie nu al uit op de Cultuurbeurs die we hier in Coloma organiseren op 10 en 11 september, en waar u àlle culturele verenigingen en de mensen die ze vertegenwoordigen, kunt leren kennen.

In hetzelfde kader van gastvrijheid organiseert het gemeentebestuur het ganse jaar door initiatielessen Nederlands voor anderstaligen. Op deze manier hopen we dat er een wederzijds en boeiend contact tot stand komt dat u kan helpen u vlug of gemakkelijker thuis te voelen in onze gemeente. “

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: