VLEZENBEEK: – Dit weekend werd bij Alvaro in Vlezenbeek het 3e hippotherapiepaard ‘Vigo’ van  ziekenhuis Inkendaal voorgesteld.
Dit betekent meteen ook dat de reeds bestaande therapie in het ziekenhuis kan uitgebreid worden naar volwassenen toe.

De hippotherapie ( of beter nog EAT; Equine Assisted Therapy) binnen het Revalidatieziekenhuis Inkendaal is een complementaire therapievorm tussen de andere therapieën zoals kinesitherapie , logopedie, ergotherapie , psychotherapie , sociale readaptatie waar het paard/pony als medium wordt gebruikt om vooropgestelde doelstellingen van het individuele behandelingsplan na te streven . De meerwaarde van het paard als therapeutisch medium schuilt in de bijzondere plaats dat het dier inneemt in de triade met de patiënt en de therapeut(en). Paarden zijn gevoelige dieren , ze pikken signalen van mensen sneller op ( vaak sneller dan de mens e zich van bewust is ) en ze beschikken daarnaast over een uniek driedimensionaal bewegingsaanbod ( tact en ritme in verschillende tempo’s)

Sinds mei 2006 werken we voor de hippotherapie /EAT met de kinderen – die 4 dagen per week plaatsvindt- met een therapiepony en een Haflinger therapiepaardjedie eigendom zijn van het revalidatieziekenhuis Inkendaal ,in het aanpalende paardenpension Alvaro waar onze dieren ook gestald staan.
De voordelen om te kunnen werken met onze eigen therapiedieren zijn de continuïteit , de vertrouwensrelatie die opgebouwd kan worden , de vaste structuur en verhoogde veiligheid. Tevens belangrijk is de op korte wandelafstand bereikbare locatie voor onze stappende en rolstoelafhankelijke patiënten.

 

Uitbreiding van de hippotherapie naar de volwassen populatie van het revalidatieziekenhuis is onze volgende stap dat zowel een geschikt paard en de installatie van een tillift op het bestaande opstapplatform omvat. Via de hippotherapie (of beter nog EAT; Equine Assisted Therapy) willen we met onze volwassen mensen in meerdere richtingen werken. Waaronder de reeds bekende en bewezen therapeutische effecten nastreven op het sensorische , motorische , cognitieve en sociaal emotionele , affectieve vlak en bijkomend ook kennismaking met een nieuwe vorm van vrije tijdsinvulling. Het Haflinger therapieaardje en therapie pony voor de hippotherapie met de kinderen zijn echter niet geschikt voor het zwaardere werk met volwassen personen. Voor het werken met volwassen personen hebben we een robuust type paard, met een rustig en betrouwbaar karakter nodig . Het moest een sterk paard zijn, maar toch niet te groot. Zo blijft het voor de begeleider(s) die naast het paard stappen ook gemakkelijker.

Zie ook ons artikel van 23/06/2010 – Ziekenhuis Inkendaal huldigt nieuw opstapplatform voor hippotherapie in bij manège Alvaro

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder