ZUUN: – In de natuurgebieden “Zuunvallei” van Natuurpunt Sint-Pieters-Leeuw hebben we verschillende steenuilkasten hangen. Vorige week heeft Edwig, een officiële vogelringer, 4 jonge “pulli’s” (kuikens) steenuiltjes geringd.
 

Blijkbaar maken de steenuilen dankbaar gebruik van de aangeboden woongelegenheid.
Het is immers de bedoeling van Natuuurpunt Sint-Pieters-Leeuw de steenuil zoveel mogelijk mogelijkheden te bieden om te overleven. De steenuil komt in Sint-Pieters-Leeuw gelukkig nog veel voor ook buiten de natuurgebieden.
Weilanden met knotwilgen, oude boomgaarden,… zijn hun leefgebied. Dit is het goede nieuws. Goede nieuws om te koesteren. We moeten echter niet wachtentot er alarmerende berichten komen over “zeldzaam” want dan wordt het extra moeilijk om de biodiversiteit te redden. Voor steenuilen zijn het voornamelijk de nestmogelijkheden die verdwijnen. Immers ze broeden in holten in oude hoogstam fruitbomen en knotwilgen. Die verdwijnen helaas gestaag. Nieuwe natuurlijke nestmogelijkheden bieden vergt al gauw enkele tientallen jaren, daarom hangen we speciale nestkasten voor steenuilen. Deze nestkasten hebben 2 kamers omdat steenuilen een donker nest verkiezen. En deze kasten hebben succes. Natuurpunt Sint-Pieters-Leeuw is dan ook fier dat de natuurgebieden “Zuunvallei” een nuttige natuur-functie hebben en er dit jaar weer nieuwe jonge steenuilen geboren zijn.

Bron: Etienne Larock – www.natuurpuntleeuwsenatuurvrienden.be

%d bloggers liken dit: