SINT-PIETERS-LEEUW: – De eerste fase van de restauratiewerken aan de Sint-Pieter-en-Pauluskerk – die dateert uit de veertiende eeuw – zal over drie maand klaar zijn.


De restauratie van het koor startte in augustus 2009. Ook de bijzondere fresco’s van Georges De Geetere in de zijbeuken worden gerestaureerd.
Op dit moment gaat men het kleine torentje restaureren. Er komen nieuwe leien op en het kruis zal teruggeplaatst worden.
 

architect Karel Breda

Architect Karel Breda: “Ondertussen hebben de werkzaamheden er voor gezorgd dat de stabiliteit van de kerk terug gegarandeerd is. Want deze was voor de restauratie zo slecht dat de kerk dreigde weg te zakken omdat men in de negentiende eeuw ter hoogte van het koor enkele steunberen had weggehaald voor de aanleg van een stookplaats.
Ook het steenwerk van het koor is volledig gerestaureerd en de glasramen worden teruggeplaatst. Op het dak is het timmerwerk ver gevorderd.”

Later volgt een tweede fase met de restauratie van de toren. Hierbij zal het timmerwerk van het dak, het westraam en het torenuurwerk onder handen genomen worden.

Parochiepriester Gerrit Van den Houte: “ Die mensen werken goed. We zijn allemaal zeer blij met de werken en alles verloopt in een goede verstandhouding”.

Zie ook onze artikels van:
21 december 2009: De provincie geeft geld voor restauratie Sint-Pieterskerk in Sint-Pieters-Leeuw
1 juli 2009: Start restauratie Sint-Pieterskerk na bouwverlof
16 maart 2009:  Restauratie Sint-Pieter-en-Pauluskerk + Fresco’s Georges De Geetere

%d bloggers liken dit: