SINT-PIETERS-LEEUW: – De gemeente Sint-Pieters-Leeuw neemt voor het eerst deel aan erfgoeddag.
Het thema Armoe Troef gaf de archivaris de gelegenheid een tentoonstelling samen te stellen met archiefstukken die een overzicht geven van armoedebestrijding in Sint-Pieters-Leeuw doorheen de eeuwen.

Armoe troef geeft ook aan Sint-Pieters-Leeuw de gelegenheid een stukje vergeten geschiedenis op te rakelen. Net zoals armoede vele gezichten heeft, zal ook de tentoonstelling verschillende aspecten van dit thema belichten. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven langs te komen, wordt de expositie vijf dagen opgesteld in het Colomakasteel.

Tijdens de vernissage loofde cultuurschepen Marleen Bosmans archivaris Joris Vanderborght en toerismedeskundige Kristien Van Hecke voor de realisatie van de tentoonstelling.

Ze bedankte archivaris Joris Vanderborght, die zijn laatste werkdag in Sint-Pieters-Leeuw deed voor wat hij de voorbije jaren voor Sint-Pieters-Leeuw gedaan heeft. Hij maakte van het gemeentearchief dat vroeger uitsluitend uit losse documenten bestond een echt ontsloten archief waarvan nu  de tentoonstelling ter gelegenheid van de erfgoeddag een mooi sluitstuk is van z’n Leeuwse carriere.
Ze wenste hem veel succes met zijn nieuwe loopbaan in Ninove.

Enkele persoonlijke verhalen op de tentoonstelling ‘armoe troef’.
Ook persoonlijke verhalen kleuren de armengeschiedenis. Rey-Ainé heeft in Ruisbroek vele genootschappen opgericht om arbeiders op het goede pad te brengen of te houden. In het centrum van Sint-Pieters-Leeuw waren het enkele krachtdadige zusters die zorgden voor een toevluchtsoord en steunpunt. Het laatste woord ten slotte, is aan de arme zelf: Joos Sammels Schoonmaeker, die leefde in1655.

U kan de tentoonstelling bezoeken op:
Zaterdag 30 april tot en met woensdag 4 mei 2011 van 10.00 tot 18.00 uur.
Colomakasteel, Joseph Depauwstraat 25, 1600 Sint-Pieters-Leeuw.

%d bloggers liken dit: