SINT-PIETERS-LEEUW: – Maandagavond 7 maart hebben 3 ooievaars het natuurgebied Volsembroek uitgekozen om er te overnachten.

Het natuurgebied Volsembroek van Natuurpunt in Sint-Pieters-Leeuw is zoals het oud Vlaamse woord ‘broek’ in de naam laat vermoeden, een zeer moerassig stukje Zuunvallei. Grote delen staan ‘s winters blank en zelfs in volle zomer blijft het hier zeer nat en drassig. Het gebied van 3 ha is gelegen aan de Hoogstraat en de wachtvijver van Volsem in Sint Pieters Leeuw.

De gevariëerde natte vegetatie in het Volsembroek trekt veel weide- en moerasvogels aan. Zulke grote vochtige gebieden zijn zeldzaam geworden. Gras-landen worden gedraineerd en vele moerassen werden gedempt. Daarom is dit gebied belangrijk als geschikte broedplaats. De jongste jaren is de waarde van het gebied enorm toegenomen. Zo broedt de slobeend reeds 5 jaar in ons gebied en dit is de enige plaats ten westen van Brussel.

Vorige zomer hebben we een broedgeval van andere zeldzame soorten eenden waargenomen zoals de kuifeend en mogelijk ook krakeend. Maar dit gebied van Natuurpunt is ook zeer nuttig als rust- en voedselplaats voor doortrekkers naar (en terug) hun overwinterings-gebieden.

Maandagavond 7 maart hebben dan ook 3 ooievaars deze plaats uitgekozen om er te overnachten. Zoals tankstations langs de autosnelwegen, hebben trekvogels ook parkings nodig om bij te tanken. En het Volsembroek is een drie sterren stopplaats. Zoveel is zeker. Maar ook voor de natuurliefhebbers want een kijkwand maakt het mogelijk om de vogels te observeren zonder ze te storen.

Bron: Etienne www.natuurpuntleeuwsenatuurvrienden.be

%d bloggers liken dit: