RUISBROEK: – De jaarlijkse rolstoelwandeling van Sint-Pieters-Leeuw ging dit jaar door in Ruisbroek.
Deze achtste editie werd georganiseerd door de Katholieke vereniging voor gehandicapten en Betty Van Laethem in samenwerking met het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw. De sociale en welzijnsdienst stond in voor de coördinatie van dit project, dat kadert binnen het lokaal sociaal beleidsplan. Medewerkers van vzw ‘De Poel’ zorgden voor het transport van de deelnemers, het Rode Kruisen de Lokale Politie begeleiden de wandeling.

Zaterdagnamiddag vertrok de wandeling aan dienstencentrum ’t Paviljoentje.
Onderweg merkten de mensen die mee stapten dat vele zaken die iedereen gewoon vind niet zo evident zijn voor rolstoelgebruikers. Zoals een ommetje langs de Visvijvers aan sport –en recreatiecentrum AJ Braillard. Iedereen kan er een wandeling rond maken maar met een rolstoel wordt het heel wat moeilijker met een grindpad vol met putten.

Ook merkte men onderweg dat er gradaties in moeilijkheden zijn. Zo kunnen op sommige plaatsen de rolstoelen een opstapje nemen maar is dit voor de elektrische rolstoelen met hun kleine wieltjes een groot probleem.

De voetpaden in Fabriekstraat zijn op sommige plaatsen te smal voor rolstoelgebruikers.

Oud zeer blijven de voetpaden in de Fabrieksstraat die op sommige plaatsen zeer smal zijn (zie foto: twee tegels breed ter hoogte van geparkeerde wagens). Hier is het onmogelijk om met een rolstoel op het voetpad te gaan.

Betty Van Laethem

Betty Van Laethem: “ Ja, zoals je zelf zag de Fabrieksstraat is niet evident met een rolstoel. Er is in de gemeente al wel al wat veranderd tegenover vroeger en we weten ook dat er niet veel geld is om overal aanpassingen te doen. We hopen wel als er ergens wegenwerken zijn dat ze dan bij de heraanleg wel met ons rekening houden.
Dus er kunnen zaken beter, maar ja dat kost geld,…
”.

Ondertussen is Sint-Pieters-Leeuw wel nog de enige gemeente die een rolstoelwandeling jaarlijks in een van zijn deelgemeenten organiseert om de dagelijkse problemen waarmee rolstoelgebruikers geconfronteerd worden eens zelf waar te nemen. Acht jaar geleden had dit initiatief ook plaats in een vijftal buurgemeenten zoals Halle, Beersel en Sint-Genesius-Rode.

Share

%d bloggers liken dit: