VLAAMS-BRABANT: – Ter gelegenheid van de 30ste editie van De Gordel in de Vlaamse rand rond Brussel werd een nieuwe roosvariëteit gekweekt, ‘De Rosa De Gordel’.

De bloem is een kruising van de theehybride Stephens Big Purple met een floribunda.
Het duurde vijf jaar om deze ‘De Rosa De Gordel’ roos te kweken. vanf 2012 zal ze te verkrijgen zijn in de handel.
De roos heeft roze bloemen met een lichtpaarse kleur die in de uitbloei verbleken naar lichtroze.
Vanaf 2011 zal ‘De Rosa De Gordel’ ook te zien zijn in een grote rozenborder van de Rozentuin van het Domein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw.

Het verhaal van ‘De Rosa De Gordel’  begint al zo’n 10 jaar geleden. Jos Berghmans had in zijn tuin een verwelkte en verkommerde rozenstruik staan. In het voorjaar al vielen de bladeren af. Van de struik bleef alleen een skelet over. Berghmans zocht contact met De Rozenkring en zijn voorzitter Michel Oyen. Met wat goede raad leerde hij zijn rozen beter verzorgen om ze in goede conditie te houden. De interesse werd geprikkeld, een fascinatie was geboren. Jos Berghmans begon zelfs te experimenteren met eigen kruisingen. Na heel wat mislukkingen en teleurstellingen had hij in 2005 een zaailing die uitgroeide tot een heesterroos. Het roosje werd geoculeerd en op enkele locaties uitgeplant voor opvolging. De roos werd meerdere malen door rozenkenners beoordeeld en goed bevonden.

5 jaar is er gekweekt aan deze nieuwe variëteit. Rosa De Gordel is een kruising van de theehybride Stephen’s Big Purple met een floribunda zaailing met mauve kleur. Het is een rechtopgroeiende heester met weinig stekels. Het jonge hout is roodbruin, in een later stadium verkleurend. Het donkergroene lederachtige blad staat garant voor ziekte- resistentie. De bloemen zijn gekwartierd, goed gevuld, roze met een lichtmauve kleur, in de uitbloei verblekend naar lichtroze. De roos verspreidt een aangename intense rozengeur en de heester is zeer goed winterhard. De laatste twee strenge winters is ze doorgekomen zonder enige schade.

Meer info over De Gordel van 5 september 2010: www.de-gordel.be

Share

%d bloggers liken dit: