VLAAMS-BRABANT: – De provincie Vlaams-Brabant start een campagne om bacterievuur te herkennen en te melden.

Bacterievuur is een ziekte die grote schade veroorzaakt aan planten, zoals appel- en perenbomen of sierstruiken, in tuinen, parken en plantages. Toch is bacterievuur onbekend bij het grote publiek. Wie bacterievuur opmerkt, kan dit melden aan de provinciale controle-eenheid Vlaams-Brabant van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Bacterievuur? Nooit van gehoord?
Niet abnormaal als men weet dat ook veel plantenliefhebbers nog nooit van deze ziekte gehoord hebben. Bacterievuur, ook wel perenvuur genoemd, is nochtans vaak de onbekende boosdoener op appel- en perenbomen of sierstruiken.
Bacterievuur kan niet chemisch bestreden worden. Het vraagt heel wat snoeiwerk om deze ziekte in te dijken. Voorkomen is dus beter dan genezen. Bovendien verspreidt deze ziekte zich razendsnel en kan hele tuinen, parken en plantages aantasten.

De provincie Vlaams-Brabant heeft daarom de ambitie om, samen met een hele reeks partners als het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), regionale landschappen, afdelingen van Natuurpunt en de Boerenbond, bacterievuur beter onder controle te houden. We starten dan ook een informatiecampagne via een folder en een website. Mensen die deze ziekte herkennen in hun tuin kunnen dit melden bij de provinciale controle-eenheid Vlaams-Brabant van het FAVV op tel. 016-39 01 11” zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

De brochure kan geraadpleegd of gedownload worden via http://mediatheek.vlaamsbrabant.be
Meer info: www.vlaamsbrabant.be/bacterievuur

Share

%d bloggers liken dit: