PAJOTTENLAND: – Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft maandag de shortlist voor de Cultuurprijzen Vlaanderen 2009 bekendgemaakt. De prijzen worden maandag 1 februari 2010 al voor de zevende keer uitgereikt in 11 categorieën.

In de categorie ‘Smaakcultuur’ is de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren één van de drie genomineerden.

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL) is een vzw die de geuzeproducenten van het Pajottenland en de Zennevallei groepeert.

De doelstellingen van HORAL zijn:

  • promotie maken voor de ambachtelijke lambikbieren en aanverwante producten, waarbij aandacht wordt besteed aan het volledige proces van het brouwen tot het schenken.
  • het aanklagen van onregelmatigheden met betrekking tot ambachtelijke lambikbieren en aanverwante producten.
  • stappen doen ter bescherming van de ambachtelijke lambikbieren en aanverwante producten.

HORAL ontstond op initiatief van Armand Debelder (3 Fonteinen) .  Op 10 januari 1997 kwamen voor het eerst zes producenten samen. Dit waren Frank Boon , Willem Van Herreweghen, Jos Raes , Armand Debelder, Dirk Lindemans (brouwerij Lindemans, Vlezenbeek) en Jacques Van Cutsem . De initiële groep werd aangevuld met vertegenwoordigers van de Bierpallieters (de Buggenhoutse afdeling van de Objectieve Bierproevers, nu Zythos) en van de OPA, de Aalsterse Zythos- afdeling). Later  traden ook de andere lambikbrouwers en stekers uit het Pajottenland en de Zennevallei toe.

Share

%d bloggers liken dit: