VLEZENBEEK:- Vandaag vieren de Moslims hun offerfeest.
Dit is een familiefeest waarbij traditioneel een schaap wordt geslacht op rituele wijze.
Ze konden hiervoor ondermeer terecht bij Froidmont op de Postweg.


Alle auto’s mochten langs één zijde van de Postweg parkeren op het fietspad
om verkeerschaos te vermijden. De lokale politie hield er een oogje in het zeil.

Wie bij Froimont een schaap koopt, krijgt een nummer en meteen een schaap toegewezen. Zo hoeft niemand te staan wachten. Het slachten zelf gebeurt uitsluitend in het bijzijn van dierenartsen en de slachters zelf. Zo is de hygiëne gewaarborgd en vermijden ze chaos.

Het moslimjaar is een maanjaar en telt gemiddeld maar 354,5 dagen, tegenover het zowat 10 dagen langere zonnejaar. Daardoor verschuiven islamitische feesten ten opzichte van de westerse kalender. Naar het einde van de haj, vanaf de tiende dag, offeren de pelgrims in Mina bij Mekka vee ter herdenking van Ibrahim’s offer, zoals beschreven in de Koran, maar ook in het Oude Testament (Genesis 22).

Share

%d bloggers liken dit: