SINT-PIETERS-LEEUW: – Eind deze maand gaat bibliothecaris Gilbert Pické na 29 jaar gewerkt te hebben aan de gemeentelijke bibliotheek en daarvoor 16 jaar bij de vrije boekerij met pensioen.

Bibliothecaris Gilbert Pické
Bibliothecaris Gilbert Pické

Eerst werkte Gilbert in de Colruyt en als vrijwilliger in de vrije boekerij van de pastoor van Sint-Pieters-Leeuw. In de jaren 80 werden de boekerij filialen Leeuw, Zuun, Ruisbroek en Vlezenbeek overgenomen door de gemeente Sint-Pieters-Leeuw. Zo moest de gemeente niet van nul beginnen met het uitbouwen van een bibliotheek. Bij deze overgang gingen ook Benny Papaert en Gilbert mee naar de gemeentelijke bibliotheek omdat zij voldeden aan de voorwaarden van het decreet dat toen bestond. Want Gilbert had een acte van bekwaamheid en een diploma van de bibliotheek school.

We bezochten Gilbert Pické in de hoofdbibliotheek voor een babbel.

Vermoedelijk heb je op al die jaren een evolutie meegemaakt?

2009-07-11-gilbert-picke-2Gilbert Pické: “ Natuurlijk, maar je mag wel stellen dat we als vrijwilliger zelf in de jaren 70 de boekerij, toen in het parochiecentrum uitgebouwd hadden qua werking en structuur tot een weliswaar kleine bibliotheek die mocht gezien worden in vergelijking tot de grote bibliotheken uit die tijd. Dus met die overname in de jaren 80 waren wij klaar als bibliotheek om het dan verder uit te bouwen tot een volwaardige bibliotheek werking.
Wie in al die jaren zeker niet mag vergeten worden is Felicien Bosmans. Toen schepen en nadien burgemeester, hij volgde dezelfde denkpiste en heeft  een belangrijke rol  gespeeld in het uitbouwen van de bibliotheek.
In 1986 is er dan ook het filiaal Negenmanneke bijgekomen. Dus tijdens al die jaren heb ik te samen met de andere mensen de tijd en mogelijkheid gehad om stap per stap verder de bibliotheek uit te bouwen. En dan begin jaren 90 deed ook de informatisatie zijn intrede en hebben we dat ter hand moeten nemen. Je kan dus stellen dat de bib eigenlijk nooit af is hé er is steeds een groei en evolutie. ”

Vroeger moesten de kinderen boeken lezen uit lijstjes die ze dan in de bib gingen zoeken.

Gilbert Pické: “ Die lijstjes zijn er nog. Het is wel geëvolueerd. Je merkt dat vele jonge leerkrachten lijsten maken die echt eigentijds zijn. De tijd dat mijn kinderen werken moesten lezen die ik toen ik jong was moest lezen, die is voorbij.
Wat ook veranderd is de benadering naar kleuters toe. Vroeger kwamen peuters en kleuters bijna nooit naar de bibliotheek. Maar nu met de nieuwe generatie kleuterleidsters stellen we vast dat zij de weg naar de bibliotheek effenen voor die kleuters. En dat heeft hier in Sint-Pieters-Leeuw echt een positieve impuls gegeven. Zo komen nu verscheiden kleuterscholen regelmatig met hun oudste kleuters naar de bibliotheek. Je hebt zelf kleuterleidsters als ze hier dan zijn die boven in de leeshoek een verhaaltje voorlezen. En zo leren ze eigenlijk al jonge kinderen werken met een boek. Ook de kinderen van de lagere scholen komen maandelijks langs. Zo kennen ze de weg naar de bibliotheek. Degene die later afstappen en niet meer terugkomen het zij zo maar de drempel is voor velen verlaagd en zij komen wel regelmatig terug.“

De huidige hoofdbibliotheek begint wel nogal klein te worden?

Gilbert Pické: “ja, ze begint wat uit te puilen. Als ik andere bibliotheken zie qua oppervlakte en ruimte dan is de krappe ruimte hier inderdaad een beetje ons negatief punt.”

En wat gaat Gilbert vanaf 1 augustus doen?

2009-07-11-gilbert-picke-3-medaille-voor-verdienste-2007Gilbert Pické: “Ik blijf secretaris van de werkgroep voor Streek- en volkskunde van Sint-Pieters-Leeuw en zal daarvoor natuurlijk blijven verder werken

(nvdr op 22 juni 2007 ontving Gilbert voor zijn 20 jarige inzet voor LEWE de Medaille voor Verdienste – zie artikel – KLIK HIER ).

En mijn achterstand inhalen qua literatuur (lacht). Ik ben nu reeds begonnen met het boek ‘ Het spel van de engel’. Daarnaast ook veel tuinieren. Ik ben een biologisch tuinder van in de jaren 70 en op reis gaan natuurlijk.”

%d bloggers liken dit: