SINT-PIETERS-LEEUW: – De voorbije tien jaar hingen op 11 juli, de Vlaamse feestdag, de leeuwenvlaggen vrolijk en massaal te wapperen in Sint-Pieters-Leeuw.

De laatste jaren nam de agressie tegen de officiële vlag van de Vlaamse Gemeenschap echter zienderogen toe. Vlaggen werden in brand gestoken of gestolen, masten werden uit de grond gerukt en vernietigd en zelfs de vlaggenhangers werden stukgeknipt. Soms konden de daders geklist worden, meestal echter niet.
Er werden enkele nieuwe vlaggen en masten aangekocht doch telkenmale dook het vandalisme tegenover de Vlaamse vlaggen opnieuw op, ondanks bijkomende controle door particulieren en politie.

coloma-met-vlaamse-leeuw-vlag1

Burgemeester Lieve Vanlinthout: “Aangezien er dit jaar dus minder vlaggen en masten dan vorige jaren ter beschikking zijn, worden de zes traditioneel bevlagde invalswegen (Bergensesteenweg grens met Halle en Anderlecht), Humaniteitslaan, Postweg, Lenniksebaan en Pepingensesteenweg) niet bevlagd en zal het gemeentebestuur op zaterdag 11 juli enkel leeuwenvlaggen uithangen op de 9 Leeuwse ronde punten en aan de gevelmasten van de openbare gebouwen. Wel verwacht het bestuur dat vele particulieren zoals de vorige jaren hun woningen zullen bevlaggen.”

Intussen doktert burgemeester Lieve Vanlinthout, tevens bevoegd voor Vlaams beleid, samen met enkele gemeentelijke ambtenaren een nieuw en vooral veilig vlaggen- en mastensysteem uit dat hopelijk op 11 juli 2010 zal geïnstalleerd zijn. De nodige budgetten worden hiervoor in ieder geval voorzien.

1 comment

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: