SINT-PIETERS-LEEUW / VLAANDEREN: – In 111 gemeenten lopen volgend schooljaar acties die kaderen in ‘Duurzaam naar School’ en meer dan 219.000 kinderen zullen bereiken.
Duurzaam naar school is een actieplan van de Vlaamse minister Frank Vandenbroucke (Onderwijs) en Kathleen Van Brempt (Mobiliteit). Gemeenten krijgen financiële steun om leerlingen uit het basisonderwijs zoveel mogelijk met de fiets en te voet naar school laten gaan. 14 van de 111 geselecteerde gemeenten krijgen bovendien steun om netoverschrijdend leerlingenvervoer te organiseren. Voor Duurzaam naar school is volgend schooljaar 3,7 miljoen euro beschikbaar.

De gemeenten konden een selectie maken uit een lijst met concrete initiatieven. Die initiatieven zijn ondergebracht in drie categorieën: informatie & sensibilisatie, educatieve initiatieven en organisatie van andere initiatieven. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld een vrijwilligersnetwerk voor voetgangersrijen of een fietspool uitbouwen. Ze krijgen ondersteuning voor onder meer informatie,overleg, verzekeringen en materiaal. Op die manier is er bv subsidie toegekend voor meer dan 30000 fluovestjes en meer dan 4000 fietshelmen.

Gemeentes die al 1 jaar rond stappen en trappen bezig geweest zijn, konden zich kandidaat stellen voor de tweede fase. In die tweede fase krijgen ze een subsidie van 320 euro per leerling om netoverschrijdend leerlingenvervoer op te zetten voor de scholen op hun grondgebied. Door zelf nog wat bij te passen, kunnen de gemeentes dit leerlingenvervoer zelfs helemaal gratis maken.

In totaal doen 14 gemeentes hier volgend jaar aan mee. Begijnendijk, Berlaar, Kortemark, Kortenaken, Machelen, Niel, Sint-Gillis-Waas, Sint-Pieters-Leeuw, Wingene starten dit volgend jaar op. Asse, Bekkevoort, Hemiksem, Rotselaar en Waasmunster doen voor het tweede opeenvolgende jaar mee.

Subsidies basisluik: 35.010,0 € voor Sint-Pieters-Leeuw
Subsidies voor instap optioneel luik  35.840,00 € voor Sint-Pieters-Leeuw


bron:
www.vlaanderen.be

%d bloggers liken dit: