VLAAMS-BRABANT / SINT-PIETERS-LEEUW: – De provincie Vlaams-Brabant deelt gratis bloemenzaad uit. Inwoners van de provincie kunnen hun zakje gaan afhalen en daarmee een eigen bloemenakker aanleggen.
De laatste jaren is er in onze omgeving een gebrek aan bloemrijke percelen voor insecten. Vooral honingbijen lijden hieronder. Door een gebrek aan bijen dreigt immers een slechte bestuiving van land- en tuinbouwgewassen. Om de bijenpopulatie weer op sterkte te laten komen promoot de provincie de aanleg van bloemenakkers.
 
“Bloemenakkers zijn niet alleen mooi. Ze leveren ook een divers en uitgebreid stuifmeelaanbod. Daardoor is er meer kans dat insecten zoals bijen de winter overleven. Bijen hebben een belangrijke functie in de land- en tuinbouw. Ze produceren niet alleen honing, maar zorgen ook voor een goede bestuiving in het voorjaar. De opbrengst van aardbeien, appels, peren, …zelfs koolzaad hangt ervan af. Bovendien hebben bloemenakkers vele voordelen. Ze voorkomen erosie, verbeteren de bodem door doorworteling, zorgen voor een beter bodemleven, dragen bloemen van het vroege voorjaar tot de eerste vorst en ze verminderen de druk door schadelijke insecten op de aanliggende percelen. Deze actie was in 2008 een waar succes. Daarom gaan we hiermee verder” zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.
 
De bloemenakker-actie is voorbehouden voor percelen gelegen in Vlaams-Brabant. Aan de deelnemers wordt gevraagd om naam en adres op te geven. Zij krijgen samen met de zaden een brochure met uitleg over de zaaiwijze en onderhoud. De zaden worden verdeeld in een verpakking van ongeveer 70 gram. Dat is voldoende voor het inzaaien van 1 are. Maximaal worden er vier zakjes van 70 gram per deelnemer meegegeven.
 

Data en locaties distributie gratis bloemenzaadzakje in het Pajottenland:

– Provinciedomein Huizingen, Torleylaan 100 te 1654 Beersel-Huizingen: woensdag 8 april van 13 tot 17 uur
– Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit ‘Pamel’, Molenstraat 26 te 1760 Roosdaal: dinsdag 31 maart en donderdag 2 april van 9 tot 12 uur

%d bloggers liken dit: