2009-02-12-dorpopstapVlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw) is één van de drie finalisten van Vlaams-Brabant voor ” Dorp op stap” (www.dorpopstap.be).

DORP OP STAP is een initiatief van de Minister van Cultuur en het Festival van Vlaanderen Brussel. Uit elke Vlaamse provincie wordt één dorp uitgenodigd voor een spetterend cultuurfeest in Brussel op zondag 3 mei 2009 ! Eind maart kan je reeds van een prachtig concert genieten in je eigen dorp !

In Vlaams-Brabant zijn naast Vlezenbeek ook Gelrode en Neerlanden  genomineerd.

Jury Voorzitter Jan Briers van Festival Vlaanderen legt uit waarom het voorstel van Vlezenbeek genomineerd is: “In de motivatie van de Vlezenbekenaren stond;  ‘Omdat er een hoge nood is aan positieve Brussel ervaringen alhoewel Vlezenbeek zeer dicht bij Brussel gelegen is’. Dus als Vlezenbeek wint gaan wij hen laten op een positieve manier leren kennis maken met Brussel”.

Volgende week mag Vlezenbeek zich dan uitgebreid voorstellen op radio 2 Vlaams-Brabant in middagpost tussen 12 en 13 uur. En dan kan er gestemd worden via SMS.
Op 25 februari wordt de winnaar bekend gemaakt.


Klassieke muziek heeft niet altijd het leukste imago. Met DORP OP STAP willen we net de vooroordelen ontkrachten die mensen vaak hebben tegenover klassieke muziek. We willen hen begeleiden bij hun eerste kennismaking. De ervaring leert ons dat we hier ook effectief in slagen. Daarvan getuigen de superenthousiaste reacties die we op de vorige edities kregen én een onderzoek.

DORP OP STAP brengt dus mensen dichter bij klassieke muziek en cultuur in het algemeen, maar brengt ook de gemeenschappen dichter bij elkaar!

Wat kan Vlezenbeek winnen?

1. Dorpsconcerten:

eind maart 2009

Twee weken nadat je met je dorp de Dorp op Stap-wedstrijd hebt gewonnen, brengen we een Funiculi-concert bij jou in de buurt. Het concert is er één van de bovenste plank. Spectra Ensemble, Nikolaas Kende op piano en zangeres Katrien Baerts brengen een heel verscheiden en hoogstaand programma. Onthaal & Promotie Brussel zorgt voor een striptentoonstelling over Brussel tijdens de gezellige drink na het concert! Het concert wordt aan elkaar gepraat door Marc Brillouet, presentator van het Radio 2 – programma “Funiculi Funicula” Ontdek in dit concert drie verschillende periodes uit de klassieke muziek:

* Spectra Ensemble: “Litanie van de Waterman” van de Vlaamse componist Karel Goeyvaerts

* Nikolaas Kende: moonlight sonata van L. van Beethoven

* Katrien Baerts: aria’s en liederen over “het ontwaken, de rustloze liefde, de herinnering en de rust” met pianobegeleiding door Nikolaas Kende
2. Dorp op Stap in Brussel:

Na het concert in jouw eigen dorp, kan je verder genieten door jezelf, je familie en je buren in te schrijven bij de dorpscoördinator en zo mee te gaan naar Brussel op 3 mei. Die dag pikken bussen van De Lijn je samen met je dorpsgenoten ’s morgens vroeg op aan het dorpsplein om jullie naar Brussel te brengen. Omstreeks 11u komt iedereen in Brussel aan. Om 11.30u gaat een prachtig concert van start in het Paleis voor Schone Kunsten. Geniet van het Nationaal Orkest van België o.l.v. dirigent Theodor Guschlbauer en pianiste Yu-Fen Chang die de vijfde symfonie van Beethoven en Rhapsody in Blue van Gershwin uitvoeren. Ook dit concert wordt aan elkaar gepraat door Marc Brillouet, presentator van het Radio 2 – programma “Funiculi Funicula”

Tijdens het concert wordt een actief programma met tal van verrassingen voor de kinderen voorzien zodat iedereen rustig kan genieten van dit prachtige concert. Na het concert wordt iedereen verwelkomd op een gezellige lunch in de Ravensteingalerij die net tegenover het Paleis voor Schone Kunsten ligt.

De inwoners van de vijf dorpen ontmoeten er elkaar én proeven er van elkaars lokale specialiteiten. In de namiddag staan de gidsen van Onthaal & Promotie Brussel klaar om iedereen in groepen van 25 personen op een andere manier met Brussel te laten kennismaken.

Er is keuze uit verschillende themawandelingen met professionele gidsen. Moe en tevreden wordt je ’s avonds door een bus van De Lijn terug op je dorpsplein afgezet! Na thuiskomst in het dorp zorgen de meeste dorpen nog voor een after-party!

Belangrijk!
De allerkleinsten kunnen thuisblijven; de babysitter wordt vergoed door het Festival van Vlaanderen Brussel! Mensen die slechter te been zijn, zijn ook van harte welkom! Wij zorgen voor een volledige toegankelijkheid van alle activiteiten.

meer info: www.dorpopstap.be

%d bloggers liken dit: