Handiger dan ooit. Voorstelling vernieuwde vacaturebank en verzekering voor vrijwilligers.
2008-12-11-www-vrijwilligerswerk-be

Vrijwilligerswerk neemt een belangrijke maatschappelijke plaats in. Ongeveer een kwart van de Vlamingen is actief als vrijwilliger. Toch is het niet gemakkelijk om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen.
Daarvoor ontwikkelden de provincies een vacaturebank. Deze werd onlangs volledig vernieuwd. De provincie Vlaams-Brabant zorgde ook voor een gratis vrijwilligersverzekering.

Vrijwilligerswerk.be handiger dan ooit

Omdat de vrijwilligers niet altijd wisten waar ze terecht konden en omdat organisaties niet altijd wisten waar ze vrijwilligers konden vinden, ontwikkelden de Vlaamse provincies eenvacaturebank. Organisaties stellen zich er voor en bieden vacatures aan. De vrijwilliger kan gaan grasduinen en uitzoeken wat hem aanspreekt. Onlangs werd de vacaturedatabank volledig vernieuwd.
Op www.vrijwilligerswerk.be kan men naast een organisatie of een vacature ook andere informatie vinden, zoals publicatie’s over vrijwilligerswerk en vormingen die worden aangeboden. Men kan er zijn mening kwijt rond vrijwilligerswerk en de laatste vrijwilligersnieuwtjes vinden.

Gedeputeerde Monique Swinnen
Gedeputeerde Monique Swinnen

Het provinciale steunpunt vrijwilligerswerk start een campagne om vraag en aanbod in de sector beter op elkaar af te stemmen. Vrijwilligers worden via de briefkaarten ‘Wil jij met mij?’ geworven. Via deze kaarten worden de potentiële vrijwilligers naar de vacaturebank toegeleid. Voor organisaties, die op zoek zijn naar vrijwilligers, zijn er aparte kaartjes met afscheurstrook om hun gebruikersnaam en paswoord in te vullen. Organisaties kunnen zich ook gratis op de vacaturebank plaatsen.

Het campagnemateriaal wordt verspreid via de bibliotheken en aan de gemeentelijke loketten.

Gratis verzekering vrijwilligerswerk

Vrijwilligers krijgen een bepaalde verantwoordelijkheid. Maar wat als er iets fout loopt tijdens het uitvoeren van hun taak? Wie draagt dan de verantwoordelijkheid en de kosten?

Sinds de wet op het vrijwilligerswerk van 2005 is de organisator van activiteiten verplicht om de burgerrechtelijke aansprakelijkheid van de vrijwilliger te verzekeren. Maar voor vele occasionele manifestaties is dit niet zo evident. Zo’n verzekering vergt immers enig administratief werk en kost geld.

En daar speelt de provincie graag op in. Wij zorgen, in samenwerking met de Nationale Loterij, voor een gratis verzekering voor vrijwilligers. We bieden elke organisatie die met vrijwilligers werkt honderd gratis vrijwilligersdagen aan. De hele procedure is tot een minimum beperkt. Een vijftigtal gemeenten hebben reeds een vrijwilligersloket waar men informatie over de verzekering kan krijgen. Men kan er ook reeds een aanvraag indienen. Of men kan ook rechtstreeks terecht bij het provinciaal steunpunt vrijwilligerswerk.

Maar de vrijwilligersverzekering is nog onvoldoende bekend. In het voorjaar start de provincie, samen met lokale besturen, een informatiecampagne. Organisaties kunnen via lokale adviesraden van jeugd, sport, cultuur, senioren en welzijn een gratis lesgever aanvragen die in de gemeentelijke adviesraad komt spreken over het statuut van de vrijwilliger en de vrijwilligersverzekering.

Meer info: www.vrijwilligerswerk.be

%d bloggers liken dit: