SINT-PIETERS-LEEUW: Persbericht – Gemeenteraadslid Kathleen D’Herde (Open Vld) vroeg tijdens de gemeenteraad aan de burgemeester om actie te ondernemen naar aanleiding van het dossier ‘Natuurbeheersplan Zuunvallei’.
Natuurpunt Beheer VZW heeft bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een natuurbeheerplan ingediend om van de Zuunvallei in Sint-Pieters-Leeuw één groot natuurgebied (type 4, natuurreservaat) te maken. Het visiegebied (interessegebied) omvat 245,27 ha. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 15 mei 2024.

Volgens gemeenteraadslid Kathleen D’Herde zijn er een aantal knelpunten in dit dossier die niet uit het oog mogen worden verloren. We spreken dan niet over de 19Ha, dat Natuurpunt vandaag reeds in beheer heeft. Dit mag zeker blijven en is een meerwaarde voor onze gemeente.

De doorn in het oog zit hem echter in de intekening van het globaal kader, dus de mogelijke uitbreiding van de huidige 19Ha naar 245Ha en de erkenning als natuurreservaat (type4). Dit is geen probleem voor de nabije toekomst maar wel op termijn, daarom moeten we onze bewoners dit heel goed uitleggen.
Want de erkenning van dergelijk reservaat heeft niet alleen een grote impact op onze landbouwers maar ook op alle inwoners.
De gevolgen voor onze landbouwers zijn enorm, bijna alle grond die in het globaal kader vallen zijn landbouwgronden, die dan zouden verdwijnen. Dit geeft onze landbouwers geen zicht op wat de toekomst zal brengen en door de aankoopsubsidies die de overheid voorziet is er ook sprake van oneerlijke concurrentie.
Maar dergelijke erkenning brengt ook beperkingen mee voor alle inwoners. De erkenning van een natuurreservaat zorgt ervoor dat er heel wat voorwaarden zijn, zo zijn individuele of groepssporten uitgesloten, vraag is dan kan je hier nog gaan joggen? Ook mag de rust van fauna en flora niet worden verstoord, is hier de vraag of je hond nog mee op wandeling mag. En ga zo maar door.

Het is duidelijk, er is actie nodig van het schepencollege om onze gemeente leefbaar te houden voor iedereen.
Kathleen D’Herde vroeg om 3 acties:
– Dat het schepencollege een voldoende onderbouwd negatief advies formuleert over deze aanvraag
– Dat er een infovergadering wordt georganiseerd zodat alle inwoners geïnformeerd zijn over deze aanvraag en kunnen oordelen of ze getroffen worden, zodat ze tijdig een bezwaarschrift kunnen indienen
– Dat de burgemeester contact opneemt met de betrokken minister, zodat dit dossier niet indeze hoedanigheid wordt goedgekeurd

Sint-Pieters-Leeuw heeft geen nood aan extra natuurgebied, we hebben reeds 19Ha dat beheerd wordt door Natuurpunt en dat is prima en mag zo blijven. Verder hebben we in de directe omgeving van onze gemeente sinds 13 oktober 2023 een nieuw nationaal park Brabantse wouden, goed voor 10.000Ha waardevolle natuur.
Geef onze landbouwers en onze inwoners een toekomst!

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder