VLEZENBEEK: – Kramiek en balletjes blijven in het Pajottenland twee lekkernijen die steevast op tafel komen wanneer het kermis is in het dorp. Op de jaarmarkt in Vlezenbeek maken de Verenigde Handelaars Vlezenbeek er al jaren een gewoonte van om s’ middags vanop een hoogtewerker ‘kramballekes’ -een broodje kramiek en een gehaktballetje in een zakje- te grabbel te gooien. Wie geluk heeft wint ook een waardebon om bij de lokale handelaars te gebruiken.

Het kramballeke met de waardebon van 250 euro, werd gevangen door Arno Demeulenaere. Yannick O kon een waardebon van 100 euro vangen. Francine Crabbe en Catherine Gerard wonnen een waardebon van 50 euro. De derde waardebon van 50 euro is nog steeds spoorloos.

Tijdens de jaarmarkt waren heel wat Vlezenbeekse verenigingen present met een standje. Ook de dieren hadden bij de jongsten heel wat bekijks.
Op het podium traden de Pilly Pilly band, Riverboots en OnOff Stage op.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Schepen van markten en feestelijkheden, Marleen De Kegel: “Vandaag krijgt Vlezenbeek zijn 95 ste jaarmarkt. Ik herinner me nog levendig de festiviteiten van de 50 ste jaarmarkt in 1977. Het besef dat er ondertussen reeds weer bijna een halve eeuw verstreken is, maakt dat ik hier reeds lange tijd mag vertoeven.
De 50 ste jaarmarkt was de eerste jaarmarkt onder het nieuwe bestuur van de fusiegemeente Sint-Pieters-Leeuw. Niet alleen de fusie had de inwoners beroerd maar ook de vraag of deze nieuwe gemeente ook nog de 3 jaarmarkten op haar grondgebied zou toelaten en blijven ondersteunen. Vele jaren is deze spanning voelbaar geweest, is er onzekerheid geweest. Dit alles vond daarenboven plaats in een tijd dat de kleinhandel het moeilijk kreeg door de opkomst van de supermarkten.
Gelukkig, om het met de woorden van Bredero te zeggen: het kan verkeren. Vandaag en niet in het minst dankzij de coronacrisis hebben we de lokale handel herontdekt. Buurtwinkels komen terug, lokale producenten organiseren een thuisverkoop, markten worden opgewaardeerd. Het lokale verhaal komt tegemoet aan de mens die op zoek is naar authenticiteit, persoonlijk onthaal en ontmoetingsplekken waar je kan genieten van gezelligheid, samenzijn en ontspanning na een stressvolle werkweek.
Bij uw lokaal bestuur is er geen moment twijfel geweest over het voortbestaan van de 3 jaarmarkten. Integendeel, elke jaarmarkt heeft haar eigen karakteristieken en die willen we graag ondersteunen en onder de aandacht brengen. Daarnaast, hebben we met het bestuur ingezet op de heropleving van de kermissen met extra attracties en optredens. We sluiten een partnerschap met de wijkcomités en de handelsverenigingen en werken samen aan het welslagen van het evenement.
Vandaag wil ik daarom ook heel speciaal de Verenigde handelaars Vlezenbeek bedanken en feliciteren met de rol die zij opnemen in het jaarmarktgebeuren en in het leven van de lokale ondernemers.”

%d