VLAAMS-BRABANT: – Genieten van de zon en vakantie en velden vol zonnebloemen… Het kan ook dichtbij! Vlaams-Brabant staat bekend om zijn felgele bloeiende akkers dankzij koolzaad en mosterd. Enkele pioniertelers geven onze provincie nog extra kleur met hun zonnebloemen.

Klimaatvriendelijke zonnebloem
“De klimaatverandering laat zich voelen en stelt ons voor uitdagingen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. “Landbouwers zoeken antwoorden op de vraag hoe ze moeten omgaan met weersextremen. En daar komt de zonnebloem in beeld.”
​​
​”Deze bloem profiteert immers van onze warme zomers. Hun diepe, sterke wortels kunnen tot 2 meter diep gaan. Daardoor kunnen ze droogteperiodes veel beter doorstaan dan veel andere gewassen”, vult Kathelijne Ferket, onderzoeker van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, aan.

Bovendien zijn zonnebloemen ook goed voor de bodem. In het najaar worden enkel de zonnebloemhoofden geoogst. Plant en wortelstelsel blijven achter en vergaan tot humus. Humusrijke bodems werken als een goede spons bij hevige regenval en zijn dus ook een goede zaak voor het klimaat.

Lokale voeding steeds belangrijker
Rusland en Oekraïne waren tot voor de oorlog nummer 1 en 2 op het vlak van zonnebloemteelt. Lege rekken in de supermarkt maakten duidelijk hoe ver de gevolgen van zo’n conflict reiken. De vraag naar lokale ingrediënten en meer voedselzekerheid klinkt daardoor steeds luider.

Het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant ondersteunt daarom, via het plattelandsproject ‘Zonnebloemteelt fleurt Vlaams-Brabantse landschap op’, landbouwers die met zonnebloemen willen starten. ​
​Zij zetten in op meer biodiversiteit en klimaatrobuuste teelten en de inwoners en bezoekers profiteren van een prachtig platteland en lokale hoogwaardige producten.
Meer info via www.praktijkpuntlandbouw.be/zonnebloem

%d