SINT-PIETERS-LEEUW: – Het ontwerpteam Atelier Romain-OD205 en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gaven vanavond in Landhuis De Viron toelichting over de opmaak van een masterplan voor het Colomapark. Het idee is om van het
domein het hele jaar door een belevingsvol, educatief en productief landschap te maken. De roos blijft in dit plan centraal, alsook de focus op natuur- en cultuurbeleving. Volgens de huidige planning zal de nieuwe visie voor het Colomapark tegen mei 2023 klaar zijn.
Verscheidene Leeuwse inwoners uiten tijdens de infoavond hun bezorgdheid over het ‘downgraden’ van de internationale rozentuin van Colomla.

Het ANB beheert al enkele decennia de internationaal bekende rozencollectie in het domein Coloma. Drieduizend rozenvariëteiten uit de hele wereld sieren het park rond het waterkasteel. Om de rozencollectie en het park nog beter te laten inspelen op de huidige maatschappelijke behoefte voor natuur- en cultuurbeleving, deed het Agentschap een beroep op de Open Oproep-procedure van de Vlaams Bouwmeester. de Tijdelijke Vereniging Atelier Romain-OD205 haalde de opdracht binnen. Het bestaat uit het Vlaams (Atelier Romain) en een Nederlands (OD205) ontwerpbureau voor stedenbouw en landschap, een architectenbureau (MET ZICHT OP ZEE) en een plantendeskundige (Stefanie Delarue).

Veerle Heyens, regiobeheerder Groene Gordels: “We willen het masterplan laten uitmonden in een domein waarbij de bestaande en de nieuwe bouwwerken, de rozentuin, het park en het landschap een samenhangend geheel vormen. De rozencollectie is en blijft daarin een belangrijk onderdeel. Het nieuw concept voor het park moet tegemoetkomen aan duurzame beheermethodes voor een goede waterbeheersing, een gezonde bodem en onkruidbeheersing. Onze aandacht gaat ook naar een efficiënt collectiebeheer van de rozen, naar het verhogen van de biodiversiteit en naar natuurlijke plaagbestrijding.

De aanwezige Leeuwenaren uitten hun bezorgdheid over de rozentuin die doorheen het park zal lopen. Het lijkt hen vooral een besparingsoperatie van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Zo was Pieter De Ridder bezorgd of ze in de nieuwe vorm nog veel toeristen zal aantrekken en hij vond het ook jammer dat fotogenieke plaatsjes van de rozetuin zoals de symbolische Berlijnse muur tussen de Duitse rozen variëteiten zal verdwijnen. Anderen hadden het moeilijk met het feit dat de rozen niet meer per land zullen staan en de collectie ook meer gereduceerd zal worden tot de meer resistente soorten waardoor de internationale rozentuin heel wat aan waarde zal inboeten.

Jan Desmeth, burgemeester: “Het park met de rozencollectie is een grote troef voor de gemeente. De nieuwe visie die we gaan ontwikkelen zal ook antwoord geven op de vele evenementen die we organiseren in het domein, van kampioenschappen voor trekpaarden tot het Gordelfestival.”

%d bloggers liken dit: