2023-00-00-school-onderwijsSINT-PIETERS-LEEUW: – Verschillende scholen in Sint-Pieters-Leeuw gaan in zogenaamde ‘proeftuinen’ experimenten doen in de strijd tegen het lerarentekort. De bedoeling is telkens om meer leerkrachten aan te trekken en te behouden. De projecten mogen de bestaande regelgeving even negeren en krijgen zo een ongekende ruimte. Een selectiecommissie koos voor 27 verschillende projecten waaronder ook het project in Sint-Pieters-Leeuw.

Er worden veel voorstellen gedaan om het lerarentekort in Vlaanderen tegen te gaan, maar vaak gaat het om theoretische ideeën die nog niet getoetst zijn aan de realiteit. Vaak ontstaat er dan een discussie tussen voor- en tegenstanders, die niemand echt vooruit helpt. Sommige discussies zijn al jaren hetzelfde. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil die stellingenoorlog overstijgen door scholen de kans te geven om nieuwe ideeën te toetsen aan de praktijk. Binnen een zogenaamde ‘proeftuin’ mogen scholen de bestaande regelgeving even negeren. Zo kan eindelijk bewezen worden welke voorgestelde oplossingen werken, en welke niet.

Weyts geeft scholen in Sint-Pieters-Leeuw de kans om te experimenteren met nieuwe ideeën die kunnen helpen in de strijd tegen het lerarentekort. Het is de eerste keer dat scholen zoveel ruimte krijgen om te experimenteren: de eerste keer dat er zoveel personeelsregelgeving losgelaten wordt.

In onze gemeente gaat het dan concreet de VBS Sint-Lutgardis uit Zuun, VBS Sint-Stevensschool uit Negenmanneke en VBS Jan Ruusbroec uit Ruisbroek, waar vormingstrajecten voor huidige leerkrachten komen. Zo worden de ervaren leerkracht ‘opleidingsverantwoordelijke’ voor starters en zij-instromers. Daarnaast worden de vacatures voor leerkracht breder opengesteld, ook voor alternatieve profielen.

%d bloggers liken dit: