ZUUN: – Gedurende 8 weken kregen enkele trainers van KV Zuun (www.kvzuun.be) elke maandagavond les ‘voetbal-Nederlands’.
Het ging om een vervolgopleiding. In Zuun vond in 2021 al een basiscursus plaats, op vraag van de deelnemers begeleidde CVO Crescendo nu een vervolgmodule zodat ze hun Nederlands nog kunnen verbeteren.
Alle cursisten zijn geslaagd en kregen een certificaat. De deelnemers worden gestimuleerd om verder Nederlands te oefenen in de club, zowel op als naast het veld.

Een leerkracht van CVO Crescendo in Halle zakte daartoe op maandagavond af naar de kantine van de club om gedurende drie uur les Nederlands voor voetbaltrainers te geven. Die lessen bestonden zowel uit theoretische sessies waar de nodige basiswoordenschat en spraakkunst werd aangereikt als uit praktische observatie- en trainingssessies. Als bekroning van hun traject gaven de coaches een testtraining aan enkele spelertjes van de club en kregen ze hun diploma uitgereikt.

Wouter De Craen, jeugdvoorzitter en verantwoordelijke KV Zuun Academie: “Voor ons zijn deze cursussen het derde luik van de sociaal- educatieve werking waarmee we de integratie en binding binnen onze club willen bevorderen. Naast onze taal- en voetbalstages voor spelers en onze conversatietafels voor ouders hebben dankzij deze cursus Nederlands voor coaches ook een aangepast aanbod voor gemotiveerde trainers die het Nederlands onvoldoende machtig zijn. We willen dan ook Juf Tine van CVO Crescendo in Halle en de mensen van VZW DeRand van harte bedanken voor de ondersteuning. Maar we willen vooral onze anderstalige coaches van harte feliciteren voor hun doorzettingsvermogen en hun extra engagement.

In 2019 lanceerde vzw ‘de Rand’ Boest! – samen scoren met Nederlands om sportclubs te ondersteunen in het omgaan met Nederlands en andere talen in de club. Op www.boestjesportclub.be vinden clubs filmpjes, tips, voorbeelden, inspiratie … waarmee ze aan de slag kunnen. Naast die info ondersteunt en begeleidt vzw ‘de Rand’ ook sportclubs via workshops en coaching. Trainers bijvoorbeeld krijgen een workshop hoe ze op het sportveld kunnen vasthouden aan het Nederlands als gemeenschappelijke sporttaal. Zo creëert de trainer een context waarbij kinderen die Nederlands aan het leren zijn ook oefenkansen krijgen tijdens de training.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder