VLEZENBEEK: – Vorig weekend opende Kunstkring Merselborre haar ‘expo’. Je kan deze nog bekijken tijdens de jaarmarkt in Vlezenbeek op zaterdag 22 oktober van 10-18 uur en op zondag 23 oktober 2022 van 14-18 uur in de Merselborre.

Kunstkring Merselborre: “Kom een ongeziene wereld ontdekken. In onze ruimte met een doordacht ritme, leiden we jullie
graag rond, door deze diverse disciplines, zwevend tussen traditie en vernieuwing.
Ontdek in deze ongewone realiteit onze artistieke creativiteit.
Een dimensie die plaats maakt voor verbeelding in overvloed!”

Stellen tentoon: Ingrid Vanroy, Geert van Kelecom, Luk Stiens, Lauren Pletinckx, Jan Crabeels, Marcel Janssens, Jasmina Deyaert, Patrick Bardyn, Rik Moriau en Marjolein Denayer.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Schepen, Marleen De Kegel: “Ik ben maar wat blij en vereerd om als schepen van kunstacademie èn jaarmarkten deze tentoonstelling te mogen openen. Er zijn zeker nog wat aanwezigen onder jullie die weten dat ik reeds van in de wieg emotioneel verbonden ben met de jaarmarkt van Vlezenbeek.
Voor zover ik me kan herinneren heeft er altijd wel een kunst- of ambachtenluik deel uitgemaakt van deze jaarmarkt, zelfs in deze schoolgebouwen vooraleer dit een cultuurhuis werd.
Toen het ontmoetingscentrum de Merselborre in aanbouw was, werd dit nog door menig Vlezenbekenaar met een kritische blik bekeken en met een scherpe tong beoordeeld. Maar na zovele jaren moeten we zeggen dat het belang van dit gebouw en alles wat erin gebeurt en plaatsvindt, gisteren nog een Urban Run, “ buiten proportie “ is voor het lokale dorpsleven en voor alle inwoners van onze gemeente. Hiermee zit ik dan meteen in het thema dat de kunstkring Merselborre dit jaar koos voor haar tentoonstelling. De hele reeks adjectieven – ik was aangenaam verrast dat het er zoveel waren- die zij koppelen aan hun thema, zijn adjectieven die we niet alleen kunnen toepassen op de werken die hier vandaag tentoon worden gesteld maar eigenlijk kunnen verbonden worden met alles wat hier in de loop van het jaar in dit cultuurhuis doorgaat.
Beste kunstenaars, jullie mogen dan ook UITERMATE trots zijn dat de naam van jullie kunstkring verbonden is met dit gebouw. Het is een ENORME prestatie dat jullie reeds zovele jaren , MINI en MEGA, INDRUKWEKKENDE, IMPONERENDE werken tentoonstellen. Ieder jaar mogen we getuige zijn van verhalen die verteld worden met grove of minuscule penseelstreken. Doorheen de meest diverse disciplines mogen wij als bezoeker een wereld ontdekken vol creativiteit, FLOREREND en OOGSTRELEND.
Beste leden van deze kunstkring , de meerwaarde die jullie bieden aan onze jaarmarkt is niet MINIMALISTISCH maar MONUMENTAAL. Kunst mag geen ‘ ver van mijn bed show’ zijn, we worden erdoor omringd en we moeten er ons kunnen aan laven. Het is zo belangrijk voor onze mentale gezondheid, een mens kan er zijn ziel in kwijt, zijn geluk, zijn verwondering maar ook zijn kritiek, zijn ongenoegen en agressie. Het is daarom ook belangrijk dat kinderen van jongsaf aan in contact komen met kunst. Met onze academie proberen we steeds in de nabijheid van de scholen te zijn. Ieder jaar komen er ook klassen op bezoek. In Ruisbroek , waar we geen wijkafdeling hebben, komt met het project kunstkuur de kunstenaar wekelijks in de klas.
Naast een bloeiende academie voor beeldende kunsten heeft onze gemeente het geluk om verschillende kunstkringen te hebben , die op unieke locaties tentoonstellen. Toch willen wij als gemeentebestuur nog wat verder gaan in de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van kunstwerken voor onze inwoners.
In het landhuis Deviron, dat net voor de zomer geopend werd en waar oa de bibliotheek en de vrijetijdsdiensten gehuisvest zijn, willen wij permanent werken van lokale kunstenaars tentoonstellen en gaandeweg ook een uitleendienst opzetten , waarbij onze inwoners werken van lokale kunstenaars voor een tijdje kunnen ontlenen. Op die manier willen wij meer kunst tot in onze huiskamers brengen. Daar horen jullie binnenkort nog zeker meer van!
Kunstkring Merselborre, proficiat met het werk van vandaag en van de vele voorgaande jaren. Jullie kozen en dragen de naam van dit gebouw. Wees er fier op. Het is de naam van de bron, het leven van waaruit deze dorpsgemeenschap ontstond. Blijf jullie laven aan alles wat deze bron ook nog vandaag aan jullie te vertellen heeft en blijf het veruitwendigen in al de verschillende kunstvormen en technieken die jullie jaarlijks tentoonstellen.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder