SINT-PIETERS-LEEUW: – Het lokaal bestuur kon recentelijk twee verkoopakten van het kasteel Coloma uit 1611 aankopen op de veiling van Arenberg Auctions. Gisterenavond werden ze officieel door het veilinghuis overhandigd aan de gemeente.

Het zijn unieke historische documenten, daterend uit het begin van de 17de eeuw, die iets vertellen over de geschiedenis van dit belangrijke publieke domein in het centrum van onze gemeente. Hoewel de akten meer dan 400 jaar oud zijn, zijn het perkament en de inkt nog in zeer goede staat.

Deze akten beschrijven de verkoop van het domein van de Brusselse patriciërsfamilie Van den Hecke aan Antonio Suarez de Arguello en zijn echtgenote Theresia de Arce y Ponce. Zij waren niet de minste, want Antonio was op dat moment privésecretaris van landvoogd Albrecht. Die heerste op dat moment, samen met zijn echtgenote Isabella, over de Zuidelijke Nederlanden.
Een aantal lokale heemkundigen en leden van de werkgroep Streek- en Volkskunde stelden het lokale bestuur van deze veiling op de hoogte. Dankzij hun alertheid kon het bestuur de akten in de wacht slepen voor een bod van 2.400 euro.

Burgemeester Jan Desmeth: “Omdat de akten opgeplooid bewaard zijn, zal de gemeente de akten professioneel laten gladstrijken. Nadien hopen we de akten open te stellen voor een breed publiek in het vernieuwde landhuis De Viron. Wij moeten er een eer in stellen het erfgoed van hen, die ons zijn voorgegaan, over te dragen aan de geslachten die na ons komen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zie ook ons artikel van 24/09/2012 – Boek: Het kasteel Coloma en de heerlijkheid Sint-Pieters-Leeuw

%d bloggers liken dit: