BELGIË: – Op vraag van het Overlegcomité van afgelopen vrijdag, en na overleg met de jeugdsector, hebben de ministers van Jeugd van de drie gemeenschappen van ons land (Isabelle Weykmans, Valérie Glatigny en Benjamin Dalle) afspraken gemaakt om bij te dragen tot de vermindering van het risico tot besmetting. Zo willen ze de druk op het zorgpersoneel verminderen, maar ook activiteiten voor kinderen en jongeren mogelijk laten. De nieuwe regels gaan in op 29 november en gelden tot en met 20 december 2021.

Concreet wordt er afgesproken om geen meerdaagse activiteiten met overnachting meer te organiseren. Daarnaast wordt opnieuw heel sterk aangedrongen om activiteiten zoveel als mogelijk buiten te organiseren. Voor de activiteiten die toch nog binnen plaatsvinden worden strikte maatregelen getroffen:
• Er geldt een mondmaskerplicht vanaf 10 jaar (tenzij dit onmogelijk is wegens de aard van de activiteit);
• De groepen worden beperkt tot maximaal 50 personen (exclusief de begeleiding);
• In elke ruimte is slechts 1 groep toegestaan;
• Er moet maximaal worden ingezet op ventilatie van de ruimtes;
• Er moet rekening gehouden worden met de grootte van de ruimte en het aantal personen in die ruimte;
• Er wordt in de mate van het mogelijke sociale afstand gehouden.

Daarnaast blijven de huidige richtlijnen behouden. Concreet betekent dit dat intens fysiek contact moet worden vermeden en dat de deelnamevoorwaarden van het jeugdwerk blijven gelden (bijvoorbeeld: wie zich ziek voelt blijft thuis).

De bevoegde ministers blijven de situatie op de voet volgen en staan in constant overleg met het jeugdwerkveld om de regels goed door te voeren en te communiceren naar alle groepen.

We staan opnieuw voor bijzonder moeilijke tijden. Zeker voor kinderen en jongeren is dit een periode vol onzekerheid. Het jeugdwerk heeft gedurende de hele coronacrisis getoond dat ze verantwoordelijkheid wil en kan nemen. Zelfs met de meest strikte maatregelen voorzien ze in een goed en veilig aanbod. Voor zoveel kinderen en jongeren zijn de activiteiten een lichtpuntje. Ook nu kan het niet anders om opnieuw, net zoals in andere sectoren, strenge maatregelen te nemen. We rekenen er opnieuw op dat het jeugdwerk de regels zal respecteren,” aldus de ministers van Jeugd.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder