SINT-PIETERS-LEEUW: – Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) lanceerde vandaag de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor 2021, dé lokale beleidsmonitor waarmee het agentschap de lokale besturen ondersteunt in datagedreven besturen. Meer dan 150.000 Vlamingen namen in het najaar van 2020 deel aan de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor. Ze gaven hun mening over allerlei thema’s die spelen op lokaal niveau: van woonomgeving via mobiliteit naar samenleven, klimaat en cultuur. We peilden naar hun tevredenheid, participatie en gedrag. Deze grootschalige bevraging levert voor iedere gemeente en stad een uniek beeld op over wat de inwoners belangrijk vinden.

In dit rapport worden de indicatoren getoond uit de burgerbevraging met de data van 2020.

• Armoede
Hoeveel inwoners in Sint-Pieters-Leeuw hebben een inkomen onder de kritische grens? Hoeveel inwoners ervaren betalingsmoeilijkheden? Hoeveel kinderen lopen risico op onderwijskansarmoede?

• Cultuur en vrije tijd
Welk aanbod is er in Sint-Pieters-Leeuw op vlak van cultuur, sport, vrije tijd, winkelen en toerisme? Zijn de inwoners tevreden over dat aanbod? Hoe vaak gebruiken ze de voorzieningen in hun gemeente? Of maken ze gebruik van het aanbod in een andere gemeente?

• Demografie
Hoeveel inwoners telt Sint-Pieters-Leeuw? Verjongt de bevolking of vergrijst ze? En hoe divers is de bevolking?

• Economie
Hoe ziet het ondernemingsweefsel in Sint-Pieters-Leeuw eruit? Kent het een solide groei? Hoeveel jobs zijn er? Wordt er veel gependeld vanuit Sint-Pieters-Leeuw of naar Sint-Pieters-Leeuw?

• Klimaat, milieu en natuur
Hoe ziet de groenstructuur in Sint-Pieters-Leeuw eruit? Hoe evolueren het energieverbruik, het verbruik van materialen en de CO2-uitstoot? In welke mate zijn de inwoners milieubewust? Krijgt duurzame productie voet aan de grond? Wordt het afvalwater duurzaam gezuiverd?

• Lokaal bestuur
Zijn inwoners van Sint-Pieters-Leeuw tevreden over de dienstverlening van hun lokaal bestuur? Hoeveel vertrouwen hebben ze in het bestuur? Welke financiële parameters kent Sint-PietersLeeuw?

• Mobiliteit
Hoe verplaatsen de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw zich? Hoe vaak verplaatsen ze zich duurzaam? Hoe ervaren ze de verkeersveiligheid? Hoe milieuvriendelijk is het wagenpark?

• Onderwijs en vorming
Stijgt of daalt het aantal leerlingen in Sint-Pieters-Leeuw? Hoeveel leerlingen hebben niet het Nederlands als thuistaal? Hoeveel lopen door schoolse vertraging het risico om de schoolcarrière niet te voltooien? Hoeveel gezinnen ondervinden problemen om schoolfacturen te betalen? Zijn de inwoners tevreden over de onderwijsvoorzieningen?

• Ruimte
Hoeveel groen is er in Sint-Pieters-Leeuw? Gebruiken de inwoners het groenaanbod? Zijn er voldoende publieke plekken om te spelen en elkaar te ontmoeten? Hoeveel ruimte wordt er gebruikt om te wonen? Hoeveel ruimte is er voor bos en natuur?

• Samenleven
Voelen inwoners zich thuis in Sint-Pieters-Leeuw? Zetten ze zich actief in voor hun buurt? Voelen ze zich betrokken? Ervaren ze buurtproblemen? Voelen ze zich onveilig op bepaalde plekken? Lukt het samenleven? Staan ze open voor andere culturen?

• Werk
Hoe groot is het aandeel inwoners op arbeidsleeftijd in Sint-Pieters-Leeuw? Hoeveel daarvan zijn er echt aan het werk? Hoeveel werkenden werken thuis? Hoeveel inwoners zijn werkzoekend en wat is hun profiel? Hoeveel werkzoekenden zijn er per vacature?

• Wonen en woonomgeving
Hoe graag wonen inwoners in Sint-Pieters-Leeuw? Zijn ze tevreden over hun woning en de woonomgeving? Ervaren ze buurtproblemen? Hoeveel bedraagt de mediaan verkoopprijs van huizen en appartementen?

• Zorg en gezondheid
Voelen de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw zich gezond en zijn ze dat ook? Is er voldoende opvang voor baby’s en kinderen? En voor ouderen? Bereikt de preventieve gezondheidszorg de inwoners? In welke mate zorgen de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw voor elkaar?

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder