2020-06-23-veiligheidsraadBELGIË: – De Veiligheidsraad heeft aangekondigd welke versoepelingen gelden vanaf 1 juli 2020.

• De sociale bubbel wordt uitgebreid naar maximum 15 personen op weekbasis.
• Evenementen kunnen doorgaan met maximum 200 personen, binnen en 400 buiten.
Deze capaciteitslimiet zal in augustus opgetrokken worden naar 400 personen binnen en 800 personen buiten, op voorwaarde dat de gezondheidssituatie het toelaat. Een uitzondering om deze limiet te overschrijden kan worden gevraagd voor permanente infrastructuren met een zittend publiek, met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften.
• Voor eenmalige evenementen in de openbare ruimte wordt vanaf 1 juli een online tool ter beschikking gesteld: een zogenoemde ‘matrix’. Die zal dienen als referentie voor de lokale autoriteiten bij het uitvaardigen van vergunningen voor deze evenementen.
• Mondmaskers worden voorlopig niet verplicht in winkels. “We hebben dit met de experten besproken, en ook zij hebben beslist om dit nu niet te verplichten. Er is nu geen epidemiologische reden om dat nu te verklaren“, zei de premier.
• Vanaf 1 juli kan u gaan winkelen met mensen uit uw contactbubbel. Alleen winkelen hoeft dus niet meer. Ook wordt de tijdslimiet opgeheven. Wel moet u nog altijd de veiligheidsafstand respecteren.

• Er waren al heel wat beslissingen genomen tijdens de vorige Veiligheidsraad op 3 juni.
Toen werd al aangekondigd dat vanaf 1 juli zwembaden, pretparken, sauna’s en wellnesscentra, binnenspeeltuinen en casino’s kunnen opstarten. Zomerkampen kunnen doorgaan in bubbels van 50 personen. Culturele activiteiten zoals naar de cinema of het theater gaan kan met maximaal 200 personen.

• Op 21 juli, de Nationale Feestdag, zullen slachtoffers en en personeel dat in de corona-frontlinie stond, extra aandacht krijgen.
Er zullen verschillende artistieke voorstellingen plaatsvinden op symbolische plekken om ons land en onze kunstenaars in de schijnwerpers te zetten. Ze zullen rechtstreeks op tv worden uitgezonden. Meer details komen later.

• Wat de vooruitzichten op langere termijn betreft, wordt de start van het nieuwe schooljaar al volop voorbereid. De ministers van Onderwijs hebben in samenwerking met de experts van de GEES een systeem met kleurcodes opgesteld dat aangeeft hoe de scholen zich moet organiseren op basis van de gezondheidssituatie. De ministers van Onderwijs zullen dit plan nader toelichten tijdens een persconferentie.

%d bloggers liken dit: