2020-04-24-veiligheidsraad-EgmontpaleisBELGIË: – De Nationale Veiligheidsraad, bestaande uit de topministers van de federale regering en de ministers-presidenten van de gewestregeringen, hebben beslist om enkele coronamaatregelen te versoepelen.  Het GEES heeft beslist over te gaan op fase 2.

Premier Sophie Wilmès: “Sinds 4 mei is het dagelijkse leven ietwat terug van start gegaan. Dit is een progressief proces en hangt af van de evolutie van het virus in ons land.
De heropening van de winkels is in het algemeen goed gegaan in ons land. Ook al stonden er op sommige plaatsen lange rijen. In zo’n geval kan je beter op een ander moment terugkomen.

In deze fase gaat het vooral over de geleidelijke heropstart van de lessen voor bepaalde leerlingen in het basis- en secundair onderwijs onder strikte organisatorische voorwaarden. De kleuterscholen blijven in dit stadium gesloten en het hoger onderwijs heeft het einde van het academiejaar al georganiseerd samen met de gemeenschapsoverheden.

Start Fase 2 – 18 mei 2020
• Contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen vanaf maandag 18 mei weer de deuren openen op afspraak. Zowel de kapper als de klant moeten een mondmasker dragen.
• De markten in open lucht mogen terug vanaf maandag 18 mei. De markt moet een circulatieplan implementeren.
• Musea en historische gebouwen mogen terug openen vanaf 18 mei.
• Trainingen in open lucht mogen vanaf maandag 18 mei met maximum 20 personen.
• Dierentuinen mogen opnieuw openen.
• Huwelijken en begrafenissen zijn vanaf 18 mei toegestaan met een beperkt aantal aanwezigen van 30 personen. Die moeten afstand kunnen houden van elkaar. De aanwezigen mogen enkel de ceremonie bijwonen en geen receptie of feest achteraf.

Alle events blijven verboden tot 30 juni
Premier Sophie Wilmès: “De volgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni plaatsvinden. En na fase 3 zullen er nog meer fases volgen. Er zijn veel activiteiten die weer opstarten en dat heeft een impact op de contacten tussen mensen. Het is de bedoeling om mensen gespreid in de tijd hun gewoontes weer te laten opnemen, om dat zo veilig mogelijk te kunnen doen.
Het gedetailleerde plan voor de geleidelijke afbouw van alles wat sport en cultuur is, zal worden gecommuniceerd zodra er een akkoord over is met de GEES. Hetzelfde geldt voor de geleidelijke hervatting van de toeristische activiteiten en de heropening van restaurants, terrassen en cafés.
We zullen ook moeten bekijken in welke fase en onder welke voorwaarden we de sociale contacten kunnen uitbreiden, zomerstages en jeugdkampen kunnen laten doorgaan, erediensten kunnen laten hernemen en manifestaties en evenementen van diverse omvang kunnen laten doorgaan.
We kunnen u nu al zeggen dat alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen verboden zijn tot en met 30 juni.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder