SINT-PIETERS-LEEUW: – De gemeente Sint-Pieters-Leeuw neemt voorzorgsmaatregelen voor Coronavirus (Covid-19).


Intussen worden er overal voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat het Coronavirus COVID-19 zich verder kan verspreiden in ons land. Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw besliste daarom alvast om de 3 lokale dienstencentra tijdelijk te sluiten. Bezoek aan de bewoners in het woonzorgcentrum Zilverlinde wordt ook zeer sterk afgeraden.

Tijdelijke sluiting lokale dienstencentra
Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid, Wouter Beke, vraagt de lokale dienstencentra te sluiten vanaf 12 maart.
luc deconinckBurgemeester Luc Deconinck: “Aangezien lokale dienstencentra activiteiten organiseren voor ouderen, die al dan niet zorgbehoevend zijn, is het risico op een eventuele besmetting er reëel. Daarom wordt beslist om tegemoet te komen aan de vraag van de minister en over te gaan tot de sluiting van de Leeuwse lokale dienstencentra tot en met 13 april. Dit betekent dat ook alle activiteiten in de centra afgelast worden, waaronder o.a. het praatcafé dementie in LDC Meander van donderdag 12 maart. In de lokale dienstencentra zal er vanaf morgen dan ook geen middagmaal meer gegeten kunnen worden. Bezoekers van het seniorenrestaurant kunnen tijdens de sluiting terecht bij de dienst Maaltijden aan huis. Voor dringende boodschappen en/of medicatie kan er wel nog steeds beroep gedaan worden op de vervoersdienst van de lokale dienstencentra. Ook de Minder Mobiele Centrale blijft actief.”

Bezoekers van de lokale dienstencentra kunnen voor inlichtingen of aanvragen steeds terecht bij de verantwoordelijken:
LDC ’t Paviljoentje: Karin Poldervaart, T 02 377 03 55
LDC Negenhof: Els Aerts, T 02 332 59 53
LDC Meander: Wenke Peetroons, T 02 370 88 80

Bezoek vermijden in woonzorgcentrum Zilverlinde
De richtlijnen van de Vlaamse overheid worden eveneens integraal toegepast in het woonzorgcentrum Zilverlinde. Bezoek aan de bewoners wordt zeer sterk afgeraden. De bezoekuren worden beperkt van 10 tot 18 uur en bezoek van kinderen jonger dan 16 jaar is verboden. Bezoekers moeten zich registeren en extra aandacht besteden aan handhygiëne. Alle gemeenschappelijke activiteiten en evenementen met externen worden eveneens afgelast.

UPDATE 19u30: Iets na 19 uur was Burgemeester Luc Deconinck terug op het gemeentehuis van een overleg met gouverneur Lodewijk De Witte.
Bekijk de laatste stand van zaken in onderstaande video:

UPDATE 20u10:
Indoor evenementen met meer dan 1.000 deelnemers niet meer toegelaten in Vlaams-Brabant.
VLAAMS-BRABANT: – In een politiebesluit van de gouverneur van 11 maart 2020 worden alle indoor evenementen in de provincie Vlaams-Brabant waar meer dan 1.000 deelnemers worden samengebracht, met ingang van 11 maart 2020 niet meer toegelaten, voor 1 maand, met evaluatie en eventuele herziening eind maart.

De maatregel om geen evenementen van meer dan 1000 mensen meer te laten doorgaan, is niet ingevoerd vanuit de idee dat deze de epidemie zal doen stoppen. De zogenaamde ‘social distancing’-maatregelen (maatregelen die bedoeld zijn om het contact tussen een (eventueel nog onbekende) besmette persoon en gezonde, niet besmette personen te verminderen ), worden genomen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 zoveel mogelijk te beperken of te vertragen. We willen immers zoveel als mogelijk vermijden dat het gezondheidszorgsysteem dermate onder druk komt te staan, dat de noodzakelijke zorgverlening in het gedrang komt.

Organisatoren van indoor evenementen met minder dan 1000 deelnemers en organisatoren van outdoor evenementen worden gevraagd om in de mate van het mogelijke het ‘social distancing’ beleid om te zetten in concrete maatregelen.

Elke maatregel die wordt genomen, dient er dus in eerste instantie op gericht te zijn om de intensiteit en hoeveelheid van nauwe contacten te beperken en alle maatregelen moeten steeds proportioneel zijn, rekening houdend met de specifieke omstandigheden.

Zij worden beoordeeld aan de hand van volgende criteria:
• aantal personen dat samenkomt
• intensiteit tussen de mensen die samenkomen
• duur van het contact
• beslotenheid ruimte
• mengeling van leeftijden
• haalbaarheid van de maatregelen
• noodzakelijkheid of uitstelbaarheid van een activiteit.

De risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem) dienen altijd te worden afgeraden om aan evenementen deel te nemen.

%d bloggers liken dit: