2019-05-05-doop-nieuwe-grenseik (26)VLEZENBEEK: – De dienst Erfgoed organiseerde zondagnamiddag een doop om de aanplant van een nieuwe grenseik te vieren.

In 1739, zowat 280 jaar geleden werd een definitieve grens vastgelegd tussen de toenmalige dorpen Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw. Dit gebeurde door het plaatsen van 25 stenen grenspalen en enkele stoere lindebomen en eiken. In een sierlijke, met de hand ingekleurde figuratieve kaart op perkamenten rol, werd de “Lemietscheydinge” officieel bevestigd.

Op 8 augustus 2018 werd één van de grenseiken geveld door onweer. Dat is jammer, want vele van deze landschapsrelicten zijn intussen verdwenen en het gebruik ervan is vandaag nog amper gekend. Toch had ook deze boom – net zoals de Witse-boom op de grens tussen Vlezenbeek en Sint-Pieters-Leeuw een belangrijke waarde. De gemeente Sint-Pieters-Leeuw besloot dan ook om een nieuwe grenseik aan te planten die het landschap van Vlezenbeek zal sieren.

De Vrede vzw greep het moment aan om aan deze doop een heerlijke wandeling te koppelen over de grenzen van Vlezenbeek, hoofdzakelijk in het gehucht Sobbroek.

Deze slideshow vereist JavaScript.

%d bloggers liken dit: