SINT-PIETERS-LEEUW: – Omstreeks 2 uur werd een breuk in de hoofdwaterleiding van Farys gemeld in de Fazantenlaan. Gezien de ernst van de situatie werd onmiddellijk de gemeentelijke fase van de noodplanning afgekondigd.


Ter plaatse werd ook een operationeel commandocentrum opgestart. De hulpdiensten waren onmiddellijk ter plaatse en sloten de straten in de nabije omgeving volledig af. De hoofdleiding werd door de diensten van Farys afgesloten. Een aantal woningen werden getroffen door de wateroverlast. Bijgevolg werd In LDC Meander een onthaalcentrum ingericht waar de getroffenen zich naar konden begeven. 1 gezin werd geëvacueerd en werd eveneens opgevangen in het onthaalcentrum.


De breuk veroorzaakte een enorme krater van 15 op 15 meter met een diepte van 2 meter. De watermaatschappij Farys en de watergroepen stellen alles in het werk om het leidingnet via alternatieve toevoerleidingen onder druk te houden. Tevens wordt het nodige gedaan om de krater zo snel als mogelijk te dichten en de straten opnieuw open te stellen.

Voor vragen over de waterdistributie kan je terecht bij de watergroep op het nummer 02 238 96 99.
Voor andere vragen werd het gemeentelijk callcenter opengesteld 02 371 63 00.

UPDATE 07.55 uur: – De watermaatschappij Farys en de watergroepen stellen alles in het werk om het leidingnet via alternatieve toevoerleidingen onder druk te houden. Tevens wordt het nodige gedaan om de krater zo snel als mogelijk te dichten en de straten opnieuw open te stellen.

Het waterleidingnet is verstoord. Oudenaken en Sint-Laureins-Berchem ondervinden hinder. Ook andere regio’s kunnen hinder ondervinden.


UPDATE 9.45 uur: – De hulpdiensten zijn nog steeds aanwezig op terrein.
De watermaatschappij Farys onderzoekt op dit moment de schade aan de waterleidingen en de mogelijkheden om de leidingen te herstellen.
De civiele bescherming van Liedekerke is ter plaatse en start aan de opruimingswerken.
Het gemeentelijk callcenter is nog steeds open: 02 371 63 00.

Schepen van Openbare werken Bart Keymolen is ter plaatse en gaf om 9u45 een update:


Het is alle hens aan dek, de civiele bescherming van Liedekerke is aangekomen om de modder in de straten te ruimen. De watergroep probeert op dit moment zoveel mogelijk overbruggingen te maken om zoveel mogelijk woningen van water te voorzien. Eén woning is nog steeds geëvacueerd. Die mensen mogen op dit moment om veiligheidsredenen niet in hun woning. We wachten op dit moment nog op extra materiaal zodat de diensten veilig kunnen kijken in het gat om poolshoogte te nemen wat de volgende te nemen stappen zijn en tot waar de zone ondergronds onstabiel is.”

Deze slideshow vereist JavaScript.


Buurtbewoner Bart Monfils: “Rond 10 uur gisterenochtend belde mijn vrouw de watermaatschappij om te melden dat er een lek was want dat er water borrelde uit het voetpad. Uiteindelijk is iemand van de watermaatschappij ter plaatse gekomen. Hij zei dat het niet erg was en ze het lek vrijdagochtend gingen herstellen. Rond 20 uur stelden we dan vast dat het water als een fontein omhoog spoot. Rond middernacht begon dan de echte ramp de straat werd een rivier van water en modder.

UPDATE 11U15: – De krater die ontstond door de breuk is nog niet stabiel. Na het leegpompen van de krater stelde de brandweer vast dat de krater ongeveer 5 meter diep is. De civiele bescherming, de gemeentelijke technische diensten en aannemers van Farys stellen op dit moment alles in het werk om de krater stabiel te krijgen.

4 extra woningen werden uit voorzorg ontruimd. Op dit moment worden er 15 mensen opgevangen in het onthaalcentrum LDC Meander, waar zowel psychosociale hulp wordt als een warme maaltijd wordt aangeboden.

Burgemeester Luc Deconinck:”We voelen mee met de slachtoffers. Wij vragen alle slachtoffers om foto’s te nemen en een verslag te maken van de schade in de woning.
In de loop van de namiddag komt een deskundige van AXA verzekeringen ter plaatse om de schade op te meten. Alle slachtoffers zullen informatie krijgen over de te doorlopen procedure.”

Voor vragen over de waterdistributie kan je terecht bij de watergroep op het nummer 02 238 96 99. Voor andere vragen werd het gemeentelijk callcenter opengesteld 02 371 63 00.


UPDATE 12.00 uur: – Burgemeester Luc Deconinck:”Eens de waterleiding was afgesloten hebben we de put leeggepompt en dan is er vastgesteld dat het lek in die toevoerleiding aan de onderkant van de buis zat wat meteen gemaakt heeft dat het uitspuitende water onder hoge druk een diep gat in de grond gemaakt heeft. Waardoor die krater ook instabieler is dan was gedacht. Nu het water eruit is  kalven de wanden van de put meer af. Dat komt door het feit dat er geen tegendruk meer is. 
Op dit moment zijn er dus 5 huizen geëvacueerd, het betreft een 15 tal mensen. Er is voor hen opvang voorzien. Maar de meeste van hen hebben ondertussen op eigen krachten opvang gevonden.

Het herstel is op dit moment nog niet in te schatten, dat zal van de grote van de breuk afhangen. Er zijn twee mogelijkheden: de eerste is lassen ter plaatse maar als de breuk te groot is kan dat niet en dan zou men een stuk buis moeten vervangen.
Het gemeentelijk rampenplan zal nog enkele uren van kracht blijven.

UPDATE 13.00 uur: De getroffen hoofdwaterleiding, die onder hoge druk staat, is 50 jaar oud (1967-1968) en heeft een diameter van 1 meter en zit 1,5m diep en wordt beheerd door watermaatschappij Farys. Ze loopt vanuit de Ardennen via Sint-Pieters-Leeuw naar Brakel en voorziet tienduizenden mensen van drinkwater.

Er is ondertussen grind en grond aangevoerd om de wanden en bodem van het zinkgat te versterken en stabiliseren.

In de Patrijzenlaan zal de watertoevoer deze namiddag tijdelijk afgesloten worden.

UPDATE 13.30 uur: De deskundige van AXA verzekeringen, verzekeraar van Farys, zal om 14 uur te plaatse zijn om de schade aan de woningen vast te stellen.
Op dit moment worden er 5 personen opgevangen in het onthaalcentrum, de overige geëvacueerde personen konden terecht bij familie/vrienden. Aangezien de stabiliteit nog niet volledig onder controle is, is het voorlopig nog onduidelijk wanneer deze personen opnieuw hun woning mogen betreden.

Voor alle klachten en/of schade die u ondervond, verwijzen wij u naar de website van Farys (www.farys.be/klachten-schade). Hier kan u aangifte doen van uw klacht.
We raden u aan om eveneens uw verzekeraar te contacteren om u te ondersteunen bij het herstel van uw schade. U kan steeds contact opnemen met FARYS|TMVW: 078 35 35 99, bereikbaar op weekdagen van 8 uur tot 20 uur en op zaterdag van 9 uur tot 13 uur.

Watermaatschappij Farys: “Naargelang de evolutie van de afname dient er vrijdagavond en mogelijks ook de volgende dagen echter rekening mee gehouden dat er zich tijdelijk drukschommelingen of onderbrekingen kunnen voordoen in delen van het distributienet.

UPDATE 17.45 uur: – Einde gemeentelijke fase van de noodplanning.
Burgemeester Luc Deconinck gaf om 17u45 een stand van zaken, zie video:


De situatie in de wijk Witte Roos is onder controle. Er wordt met man en macht de hele nacht door gewerkt om het gehavende stuk waterleiding te vervangen

Hoewel de stabiliteit van de woningen niet in het gedrang is, zullen de mensen die werden geëvacueerd vanavond niet terugkeren naar hun woning. Wie wenst kan onder begeleiding een aantal zaken uit de woning halen. Voor bewoners die niet bij vrienden of familie terecht kunnen, werd er opvang voorzien.

De burgemeester besliste de gemeentelijke fase van de noodplanning op te heffen. Zowel de commandopost ter plaatse als het coördinatiecentrum werd ontbonden.
Ook het callcenter is niet meer actief.
De civiele bescherming, de brandweer en de technische diensten van de gemeente hebben hun werkzaamheden stopgezet. De komende dagen zullen de straten verder worden opgekuist.
2018-12-20-waterlek_30
Morgen, zaterdag 22 december, komen de verschillende disciplines opnieuw samen om de coördinatie verder te zetten. Er zal tegen de middag opnieuw een stand van zaken worden gecommuniceerd.


UPDATE: – Zie ook onze opvolg artikels:
– 26/12/2018 – Ook op 2de kerstdag wordt er volop gewerkt thv waterkrater
– 24/12/ 2018 – Waterkrater in Fazantenlaan deze week nog overrijdbaar
– 23/12/2018 – Herstellingswerken voltooid – watermaatschappij blijft waakzaam
– 22/12/2018 – lek hoofdwaterleiding gedicht – buren meten schade op
– 21/12/2018 – rampenplan afgekondigd – breuk in hoofdwaterleiding

%d bloggers liken dit: