VLEZENBEEK: – Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de gemeentehuizen van Beersel (Dworp), Sint-Pieters-Leeuw (Vlezenbeek) en het stadhuis van Vilvoorde voorlopig beschermd als monument.
2015-06-07-vlezenbeek_bibliotheek_oud-gemeentehuis
De drie beschermde gemeentehuizen in de Vlaamse Rand geven een fraai beeld van de geschiedenis van de bouw van gemeentehuizen in Vlaanderen. Ze dateren uit de negentiende en twintigste eeuw. Samen tonen ze de evolutie die gemeentehuizen ondergingen van een vooral representatief gebouw naar een zeer functioneel en publieksgericht gebouw. Zowel de exterieurs als de interieurs zijn goed bewaard. De drie gemeentehuizen zijn opgetrokken door bekende architecten en zijn telkens sleutelstukken in hun respectief oeuvre”, aldus minister-president Geert Bourgeois

Voormalig gemeentehuis Vlezenbeek
Het gemeentehuis van Vlezenbeek is ontworpen door architect Courtens en gerealiseerd in 1945-1952. De architect werkte in binnen- en buitenland in zowel modernistische als eerder traditionele stijl. Het gemeentehuis van Vlezenbeek behoort tot het late oeuvre van de architect, een periode waarin hij in ‘landelijke Brabantse stijl’ ontwerpt. Courtens creëerde in het gebouw naast een politiek-ceremonieel deel vooral een functioneel-publiek deel. Zo ontwierp hij onder andere een lokettenzaal, wat wijst op de nieuwe publieksfunctie die het gemeentehuis na de Tweede Wereldoorlog toebedeeld kreeg.

Procedure
Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen een periode van negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

Jan Desmeth, Schepen van erfgoed : “Als gemeentebestuur hebben wij enkele maanden geleden positief advies gegeven op het idee om het voormalig gemeentehuis te beschermen. Nu zullen we het openbaar onderzoek voeren en de procedure organiseren zoals dit voorzien is. Wij zijn deze beslissing erg genegen. Ze ligt immers in het verlengde van onze beslissing in het begin van deze bestuursperiode om het voormalig gemeentehuis niet te verkopen en er een nuttige bestemming aan te geven. Het gebouw is een waardevol pand en de omgeving vormt een herkenbaar zicht van Vlezenbeek. Dat dient bewaard te worden en kan het beste als de lokale overheid eigenaar blijft. De nuttige invulling is er inmiddels ook, weliswaar pas na de derde poging, maar soms moet je als bestuur wat volhouden en niet te snel opgeven.”

Lees ook ons artikel van 18 juni 2018 – Voormalig gemeentehuis Vlezenbeek krijgt nieuwe bestemming.
Het gebouw wordt in concessie gegeven voor de uitbating van een kleinschalig Ontmoeting-, Co-working- en Innovatiecentrum.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder