2016-09-28-luchtfoto_kasteel-gaasbeekREGIO: – Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeert via Toerisme Vlaanderen € 4,5 miljoen extra in hefboomprojecten rond de Vlaamse Meesters. Zes nieuwe projecten oa in Dilbeek en Lennik moeten de erfenis van de Vlaamse Meesters doen opleven in Vlaanderen en toeristen uit de hele wereld naar de bakermat van Bruegel, Bouts en Brouwer lokken.

De Vlaamse Meesters zijn tijdloze iconen van Vlaams vakmanschap”, zegt Weyts. “We investeren nu fors om deze troef beter uit te kunnen spelen. Zo kunnen we een breed publiek uit de hele wereld verleiden tot een bezoekje”.

Weyts investeert in een ambitieus programma rond de wereldberoemde Vlaamse Meesters. In 2018 staat Rubens centraal, in 2019 worden de schijnwerpers op Bruegel gericht en in 2020 ligt de focus op Van Eyck. Er wordt nu al fors geïnvesteerd in toeristische projecten, die de Vlaamse Meesters opnieuw tot leven zullen wekken. Vorig jaar maakte Weyts al € 22 miljoen vrij voor projecten rond de Vlaamse Meesters en nu doet hij daar nog eens € 4,5 miljoen bovenop.

Er wordt bewust gekozen voor grotere toeristische projecten, die een maximaal effect kunnen hebben. Projecten met schaal en uitstraling kunnen de toeristische beleving naar een nog hoger niveau tillen. Het moeten moderne projecten zijn, met internationale allure, die een breed publiek aanspreken uit buiten- én binnenland. “Internationale promotie is maar succesvol als het thema ook in Vlaanderen leeft”, zegt Weyts. “Het is expliciet de bedoeling om ook de Vlamingen zelf te enthousiasmeren voor de Vlaamse Meesters”.

Het opzet blijft niet beperkt tot Vlaamse kunstenaars in een ver verleden. Ook hedendaagse Vlaamse Meesters komen aan bod, net als Vlaamse vakmanschap in andere domeinen: Vlaamse Meesters achter het fornuis, in de mode, de bierwereld…

DILBEEK: – Blik van Bruegel: reconstructie van een landschap (€ 766.387, 60% van de totale kost)

De ‘Blik van Bruegel: reconstructie van een landschap’ krijgt van Weyts ruim € 766.000 zodat bezoekers van de Vlaamse Rand het Brabantse landschap zullen kunnen ervaren zoals Bruegel dat deed. Concreet komt er een wandel- en fietsparcours langs kleine tentoonstellingen en beeldbepalende landschappen (zoals de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede en de kapel van Sint-Anna-Pede). Op goedgekozen plekken wordt het landschap en het décor aangepast, zodat de schilderijen van Bruegel opnieuw tot leven komen. Er wordt gezorgd voor een passende omkadering.

LENNIK: – Feast of fools. Bruegel herontdekt (€ 572.700, 60% van de totale kost)
‘Feast of fools. Bruegel herontdekt’ kan rekenen op een financiële impuls van € 572.700, waarmee een expo opgezet wordt in het Kasteel van Gaasbeek, middenin het Bruegelliaanse landschap van het Pajottenland. Bezoekers zullen er kennis kunnen maken met een reeks sleutelwerken van Vlaamse én internationale kunstenaars die een link met Bruegel hebben. Het gaat zowel om ‘bestaand’ werk (vanaf de Bruegel-revival rond 1900) als om nieuwe kunstwerken, uit tal van verschillende disciplines (kunst, maar ook performance-art en muziek).

%d bloggers liken dit: