RSS

Duitse bunker éénmalig te bezoeken

10 Sep

VLEZENBEEK / Lennik: – Vandaag ter gelegenheid van Open Monumentendag kan je dankzij het Agentschap Natuur en Bos uitzonderlijk en éénmalig nog tot 18 uur de Duitse bunker achter het kasteel van Groenenberg bezoeken.
Weldra wordt deze bunker ingericht om onderdak te bieden aan Vleermuizen.


De bunker werd gebouwd in 1940 het begin van de Tweede Wereldoorlog maar bleef ongebruikt tot mei 1944. Toen raakte de spionagebunker in Zeebrugge zwaar beschadigd bij een geallieerd bombardement waardoor de Duitsers zich moesten terugtrekken in hun reservebunker. De bunker bestaat uit een tiental ruimten en is eigenlijk vrij groot. Er verbleven zeven officieren, twee beambten en 71 onderofficieren.
Deze bunker werd door de Duitse Kriegsmarine gebruikt om de oorlogsscheepvaart op de Noordzee te bespioneren en de codetaal die schepen gebruikten te decoderen. Vanuit deze spionagebunker werden alle gegevens rechtstreeks doorgestuurd naar Berlijn.

Hendrik Vandewinkel, Agentschap Natuur en Bos: “Deze bunker stond vol zendapparatuur – van Amerikaanse makelij nota bene – en in het bos waren een viertal zendmasten opgetrokken. Ze waren tien meter hoog, en één ervan kon verplaatst worden. De eenheid moest onder de radar blijven en de bomen op het domein leverden de perfecte bescherming“.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.


Locatie: Domein Groenenberg – Hoofdingang met parking, Kasteelstraat 40 te Gaasbeek

 

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op september 10, 2017 in actualitiet, Sint-Pieters-Leeuw, Vlezenbeek

 

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: