RUISBROEK/VLAAMS-BRABANT: – Vandaag vindt de Openschooltuinendag in Vlaams-Brabant plaats. 19 scholen waaronder Jan Ruusbroec uit Ruisbroek stellen hun schooltuin open voor hun collega-scholen.


Ze tonen hoe ze hun grijze speelplaats ‘omtoverden’ tot een groene schooltuin.
Leerkrachten en natuurouders krijgen dan de kans om inspiratie op te doen, voorbeelden te bekijken, ervaringen uit te wisselen en ideeën op te doen om hun eigen school te vergroenen.

Bij Jan Ruusbroec zorgen de leerlingen elk voor een tukje van de tuin.
kleuterschool: lelietje van Dale, bloemenmengeling
1e graad: paasbloemen,irissen
2e graad: FRUIT – meloen cavaillion , watermeloen,aardbeien, Bloemen: stinkers, lavendel
3e graad: GROENTEN – tomaten,sla, witte selder, komkommer, bloemkool, aubergine,

Er is zelf een gezamenlijk kruidentuintje met het naastgelegen dienstencentrum Paviljoentje. Ze kweken er munt, tijm,peterselie, salie, dragon, estragon ,bieslook

Omdat we scholen maximaal willen ondersteunen om de natuur een plaats te geven op school, kunnen ze bij de provincie aankloppen voor een subsidie van maximum 10.000 euro. Hiermee kunnen ze hun speelplaats omtoveren tot en groene oase. Kleuter-, lager-, middelbaar- en hoger onderwijs komen in aanmerking voor deze subsidie’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. ‘Kinderen hebben nood aan natuur. Maar dat is niet simpel in het dichtbevolkte Vlaams-Brabant. Daarom is het zeer zinvol dat kinderen via hun school in contact worden gebracht met natuur’.
Sinds 2008 vroegen 185 scholen, 152 uit basis-, 32 uit secundair en 1 uit hoger onderwijs, deze subsidie aan.


De scholen die deelnamen aan de Openschooltuindag waren GBS De Wonderwijzer uit Drogenbos, VBS Jan Ruusbroec uit Ruisbroek, Ave-Mariabasisschool uit Vlezenbeek, VBS Harten Troef uit Pepingen, Wijkschool Vijverbeek uit Zellik, De Duizendpootrakkers uit Opwijk, GO! De Bijenkorf uit Herent, VBS Terbank-Egenhoven uit Heverlee, Miniemeninstituut uit Leuven, Kleuterschool Mater Dei uit Leuven, VBS St.-Jansschool uit Leuven, VBS De Ark 1 uit Kessel-Lo, VBS De Ark 2 uit Heverlee, BSGO De Regenboog uit Kessel-Lo, MS Ter Beuke uit Kessel-lo, Sint-Jozefsschool uit Overijse, Basisschool Tinteltuin uit Zoutleeuw en de St.-Pietersschool uit Langdorp.

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: