RSS

Vlaams-Brabant strijd tegen wateroverlast – Subsidies voor hemelwaterplannen

25 Apr

2016-06-07-water_01VLAAMS-BRABANT: – De raad van de provincie Vlaams-Brabant heeft een nieuw reglement goedgekeurd waarbij gemeenten subsidies kunnen krijgen voor de opmaak van een hemelwaterplan. Hiermee wil de provincie de strijd tegen wateroverlast versnellen.

Onze provincie kreeg de laatste jaren af te rekenen met ernstige wateroverlast. De provincie Vlaams-Brabant hecht veel belang aan de bestrijding van wateroverlast en overstromingen.

De aanleg van overstromingsgebieden en bufferbekkens is hierbij niet voldoende’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen. ‘Er zijn meer maatregelen nodig. Zo gaan we gemeenten aanmoedigenom via de opmaak van een hemelwaterplan een integrale visie uit te werken om het water maximaal ter plaatse te houden en niet versneld af te voeren’.

Bij de opmaak van het hemelwaterplan onderzoekt de gemeente hoe het water, afkomstig van bestaande en geplande wegen, woningen en (on)verharde oppervlakten, kan ter plaatse gehouden worden, infiltreren en vertraagd afgevoerd worden.

Op dit ogenblik hebben nog maar weinig gemeenten een hemelwaterplan ook omdat de kosten volledig ten laste van de gemeenten zijn.

Daarom willen we de opmaak van hemelwaterplannen versnellen door ze te subsidiëren. Een gemeente die een hemelwaterplan opstelt, kan nu 6 euro per hectare plangebied subsidie ontvangen, met een maximum van 90% van de totale studiekost voor de opmaak van het plan’, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

UPDATE:
Burgemeester Luc Deconinck: “De gemeente juicht de goedkeuring van het provinciale subsidiereglement toe en bevestigt dat zij op dit ogenblik de nodige voorbereidingen treft om dergelijk hemelwaterplan op te stellen.
Zij zal daarbij gebruik maken van de provinciale subsidies. De strijd tegen wateroverlast is zeer complex en een hemelwaterplan is daartoe een welkom instrument
.”

 
Reacties staat uit voor Vlaams-Brabant strijd tegen wateroverlast – Subsidies voor hemelwaterplannen

Geplaatst door op april 25, 2017 in actualiteit, Sint-Pieters-Leeuw

 

Tags: ,

Reacties zijn gesloten.

 
%d bloggers liken dit: