RSS

agenda: Lentewandeling Zuunvallei

16 Apr

2017-04-23-affiche-lentewandelingSINT-PIETERS-LEEUW: – Op zondag 23 april 2017 organiseert Vlaamse Werkgroep De Vrede vzw – afd. Vlezenbeek een “Lentewandeling Zuunvallei”.

De Zuunbeek verzamelt heel wat water uit het achterliggende Pajottenland en mondt uit in de Zenne ter hoogte van Anderlecht.

Aangezien er voldoende debiet was gaf dit aanleiding tot het bouwen van watermolens langs deze beek. Op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw bestonden er twee watermolens, deze van Volsem, nog steeds bestaande, en nog een tweede in Negenmanneke bij de verdwenen priorij van Klein Bijgaarden.
Bij deze watermolens hoorden wachtbekkens of spaarvijvers waar het water verzameld werd om nog te kunnen malen in tijden van gering debiet.
In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd de beek rechtgetrokken en verdiept om een snelle waterafvoer te bewerkstelligen. Door de toenemende bebouwing en verharding van wegen volstonden de twee wachtbekkens die toen gebouwd werden (Zuun en Volsem) niet meer om al het overtollige water op te vangen bij hevige en langdurige buien. Het resultaat : overstromingen en wateroverlast in Negenmanneke.
Om hieraan te verhelpen streven diverse partners (gemeentebestuur SPL, Vlaamse Milieumaatschappij, Leeuwse Natuurvrienden) naar ecologisch en landschappelijk herstel van de Zuunbeek. Dit gebeurt door hermeandering en het aanleggen van nieuwe overstromingsgebieden.
Hoe dit grootse project precies wordt aangepakt komt u te weten op de lentewandeling van zondag 23 april waar een deskundige gids van de Leeuwse Natuurvrienden ons wegwijs maakt.

Concreet : Zondag 23 april 2017
Start : 14 u parkeerplaats gemeentehuis Sint-Pieters- Leeuw
Afstand : ca. 8 km – einde : +/- 17 u
Aan de voeten : laarzen of stevige wandelschoenen
Inschrijven vooraf hoeft niet – een seintje geven mag
Deelname : € 1,00 leden – € 2,00 niet leden
Contact : jan.quinart@telenet.be – tel. 02/569.17.52 na 20 u

 
Reacties staat uit voor agenda: Lentewandeling Zuunvallei

Geplaatst door op april 16, 2017 in agenda, natuur, Sint-Pieters-Leeuw

 

Tags:

Reacties zijn gesloten.

 
%d bloggers liken dit: