VLEZENBEEK/SINT-PIETERS-LEEUW/VLAANDEREN: – Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts investeert € 73.000 in 5 initiatieven die het Nederlandstalige karakter van de Rand versterken. Met die impuls wil Weyts een extra dynamiek creëren in de 19 randgemeenten rond Brussel. Ben Weyts: “Het Nederlands is de verbindende voertaal van de Rand. Met een breed aanbod van taalprojecten kunnen we nieuwkomers in een warm bad trekken”.


Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts maakt di jaar € 200.000 vrij voor initiatieven die het Vlaamse en groene karakter van de Rand ondersteunen. In juli verdeelde Weyts al ruim € 120.000 over 10 initiatieven. Nu komt daar nog eens € 73.000 bij voor 5 projecten verspreid over de Rand. Het gaat dit keer om initiatieven die het Nederlands versterken als de verbindende voertaal in de Rand.

Sint-Pieters-Leeuw: Bibliotheken Zuidwest Rand – € 40.000
– Concreet gaat het bijvoorbeeld om de uitbouw van een taalknooppuntennetwerk Nederlands in de bibliotheken van de Zuidwest Rand (Beersel, Dilbeek, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw).

Schepen van bibliotheek, Gunther Coppens: “Mooi nieuws voor de Vlaamse rand dankzij minister Ben Weyts. Als schepen van bibliotheek te Sint-Pieters-Leeuw ben ik uiteraard erg opgetogen met deze impuls. Er is al enige tijd een vernieuwde samenwerking op regionaal niveau tussen de bibliotheken. Een samenwerking die wij als constructief beschouwen.
Zo ontstond vanuit deze samenwerking het initiatief tussen de bibliotheken van Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Sint-Genesius-Rode, Beersel en Linkebeek om de taalpunten beter op de kaart te zetten. En nu mogen we een steun van 40.000 euro ontvangen om deze taalpunten steviger uit te bouwen en te verankeren. Zo zal er een verbeterd, breder en nog beter onderbouwd aanbod voor anderstaligen in onze bibliotheken zijn in de vorm van een taalpunt. Dit om samen Nederlands te leren en kansen te scheppen. Samenwerken loont!”

Vlezenbeek: vzw OnOffStage – € 2.240
– Vzw OnOffstage uit vlezenbeek gaat muzikale workshops organiseren die heel laagdrempelig zijn voor anderstalige kinderen.

Ik investeer in innovatieve initiatieven die de positie van het Nederlands versterken”, zegt Weyts. “Het gaat om laagdrempelige initiatieven die openstaan voor de brede groep van anderstalige nieuwkomers in de Rand. We zetten ook in op kinderen, want jong geleerd is oud gedaan.

%d bloggers liken dit: