2016-12-14-guido-in-madagascar_01SINT-PIETERS-LEEUW: – Guido Devillé uit Sint-Pieters-Leeuw is als vrijwilliger van de vzw Exchange in Antananarivo te Madagaskar om er bakkers op te leiden.

‘Bakkers voor Exchange’ stuurt gediplomeerde bakkers met expertise als vrijwilligers naar het Zuiden, op vraag van een ondernemer uit het zuiden, om hen de ‘bakkersstiel’ aan te leren en zo hun bedrijf of organisatie te laten groeien.

Guido Devillé vertelt: “Hier in Madagaskar merk ik reeds na één dag dat ook hier een groot verschil is tussen arm en rijk. En toch zie je ook hier dat dit een volk is dat zijn trots niet wegsteekt. Mijn eerste bevindingen in de bakkerij…. veel…..veel werk.
Mad’Delice is een bedrijf die een hotel, verschillende restaurants en een bakkerij heeft. Meer gericht naar banketbakkerij en koeken. De producten uit de bakkerij worden verdeeld in de verschillende verkooppunten. Kleine The room’s waar men kan lunchen, een koffie of thee drinken.
De zaakvoerder wil zijn kwaliteit verbeteren, maar de prijzen mogen niet stijgen want hij wil een product dat door de middenklasse kan gekocht worden.
En wetende dat kwaliteit grondstoffen zoals boter, bloem en suiker veel geld kosten.
Ik heb hier boter crème zien maken met eiwit suiker en boter, geen dooiers. Ook de banketcrème is gemaakt met water i.p.v. melk enz…
Dus even improviseren. Ook geen regelmaat in hun werk. Grondstoffen worden aangekocht per dag, dus niet proberen om hier iets meer te maken. Dus zoals ik al zei veel werk.
Ik ga proberen ze hier wat meer structuur aan te leren. Dit start met hen te wijzen op regelmaat. Als je vertrekt van 1kg bloem weet je dat er altijd hetzelfde aantal koeken moet hebben. Dus “ wegen en meten” J. Dit niet alleen voor het product maar ook voor de kostprijsberekening.
Het voorstel van de zaakvoeder is dat ik iemand zou opleiden die nog niet veel kennis heeft en hem mijn manier van werken aanleer. Misschien een goed idee, heb ik ook in Kenia gedaan. Indien een gemotiveerd iemand moet dat lukken.
Ok starten dan…… neen…… stroomonderbreking. Meer dan 3 uur zitten wachten en hopen op…..
Na de drie uur konden we starten met het croissantdeeg. Proberen hun manier van werken te wijzigen.

Deze diashow vereist JavaScript.


Volg de avonturen op: www.bloggen.be/bakker_guido_in_afrika – (www.exchangevzw.be)

%d bloggers liken dit: