VLAAMS-BRABANT: – Meer dan 80 diefstalpreventieadviseurs, burgemeesters en korpschefs namen deel aan de jaarlijkse Ronde Tafel Diefstalpreventie van de provincie Vlaams-Brabant. Het infomoment stond volledig in het teken van het Certificaat Inbraak Veilig. Samen streven we naar een veilige woning en buurt!


Een inbraak brengt niet alleen materiële schade mee maar ook de psychologische impact is niet te onderschatten. Een vreemde is binnengedrongen in de woning, het veilige thuisgevoel is ernstig aangetast. Slachtoffers hebben vaak maanden nodig om deze schrik te boven te komen. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een inbraak te voorkomen.

Veilig wonen zou vanzelfsprekend moeten zijn maar dat is het helaas niet. Voor het aanleggen van elektriciteit bv. gelden zeer strikte voorschriften. Terecht. Een energiezuinige woning is lang beschouwd als een bijkomstige zorg. Nu keren de gedachten en aanvaardt iedereen dat goede isolatie en energiezuinigheid in elke woning thuishoren. In diezelfde zin zou het besef moeten groeien dat een goede woning ook een inbraak- en brandveilige woning moet zijn. Iedere woning moet niet worden uitgerust met een ingenieus alarmsysteem, maar min of meer eenvoudige voorzieningen horen standaard te worden.

Gouverneur Lodewijk De Witte: “Naar analogie met het Politiekeurmerk Veilig Wonen in Nederland starten we met een Certificaat Inbraak Veilig. Een woning krijgt een keurmerk zichtbaar aangebracht wanneer ze beschikt over een goede basisbeveiliging. Na meer dan 20 jaar politiekeurmerk Veilig Wonen Nederland stelt de politie daar vast dat de kans op een inbraak met 90% daalt. Inbraakpreventie werkt!
Veilig wonen kan alleen maar als we hierin samen investeren. Wist je dat de inbreker de gemakkelijkste weg kiest? Een woning met weinig beveiliging en dus weinig weerstand, krijgt de voorkeur. Zorg dus voor een betere beveiligde woning
.”

%d bloggers liken dit: