SINT-PIETERS-LEEUW: – Nog tot 15 augustus 2016 staat de duivensport centraal in het Colomakasteel. De kweek van duiven, het hele inkorvingsritueel, het spelen op weduwnaarschap, duiven als spion ingezet tijdens wereldoorlog I … doffers, duivinnen én duivensjappers geven hun geheimen prijs.
2016-07-08-duiven-expo (17)
De tentoonstelling is geopend van dinsdag tot vrijdag: 9-17 uur en zaterdag – zondag: 13.30 – 17 uur. De tentoonstelling is ook geopend op de feestdagen: 11 juli, 21 juli en 15 augustus!
Vrije toegang.

Het is stilaan een traditie dat de Leeuwse toeristische dienst in de zomer uitpakt met een tentoonstelling in kasteel Coloma over een “streekproduct” in de brede zin van het woord.

Marleen De Kegel, Schepen van Toerisme: “Deze tentoonstelling heeft de titel van spion tot weduwnaar. Dankzij het documentatiecentrum van de Koninklijke Belgische Duivenbond, gevestigd hier in Halle, kunnen we u op de eerste verdieping laten kennismaken met de rol van de postduif tijdens de 2 wereldoorlogen.
Toen waren duiven nog helden. Alle betrokken partijen maakten gebruik van postduiven om berichten te versturen. Naar schatting zijn er in WOI meer dan 100.000 duiven gebruikt, waarvan zo’n 95% de boodschap metterdaad heeft afgeleverd. In Brussel staat een groot monument ter ere van de militaire duiven en hun verzorgers uit de Eerste wereldoorlog. Meer hierover op de 1ste verdieping van Coloma”

De laatste decennia is de duivensport fel veranderd door de digitalisering maar ook het aantal duivenmelkers is vermeinderd en het aantal duivenmaatschappijen ook. We zijn fier dat we in SPL nog één actieve duivenmaatschappij hebben, met name “ De Jonge Zwaluw”, vandaag gevestigd in de Merselborre. Ik wil heel graag het bestuur en Annie Van Schepdael in het bijzonder bedanken voor hun medewerking en het vele materiaal en de verhalen die zij verzamelden en naar hier brachten. Ooit waren er over de ganse gemeente SPL 17 duivenmaatschappijen actief.

Over het ritueel van het inkorven vroeger en nu, hebben wij op de eerste verdieping een heus duivenlokaal ingericht. We tonen er hoe het vroeger was en hoe het nu allemaal digitaal verloopt. De duivensport is een traditie die dikwijls doorgegeven wordt van vader op zoon. Dat zal u merken op de diploma’s en de bekers hier rondom ons.

Deze diashow vereist JavaScript.


Meer info over de duivensport: Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond – www.kbdb.be

%d bloggers liken dit: