2016-06-08-day-after_wateroverlast (7)SINT-PIETERS-LEEUW: – De situatie na de wateroverlast van gisteren, 7 juni 2016, in Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten is ook vanmorgen nog zorgwekkend. Vooral in de buurt van de Zuunbeek. Het waterpeil staat op sommige plaatsen nog steeds 3 meter hoger dan normaal.

Burgemeester Luc Deconinck: “We hebben vannacht een kleine daling van het peil gehad maar vanmorgen is die weer wat gestegen. We verwachten als het niet meer bijregent dat de Zuunbeek nog een paar uur extra watertoevoer zal krijgen maar dan langzaam zal afnemen. Al zal het peil dat we nu hebben nog enkele uren aanhouden. ”
2016-06-08-waterpeil-Zuunbeek

2016-06-07-noodplan-wateroverlast_07Meteorologische verwachtingen
– Vandaag in de ochtend zijn er nog enkele buien in het zuiden van het land en in het zuidoosten is nog een onweer mogelijk. Elders blijft het zo goed als droog. De neerslagverwachting voor de komende 24u bedraagt 2-5 mm voor het zuiden van het land, in het zuidoosten mogelijks meer.
– Donderdag en vrijdag blijft het droog.
– Zaterdag blijft het nog overwegend droog. Zondag en ook de eerste dagen van volgende week krijgen we regelmatig regen of buien en ook een onweer is mogelijk. Tussendoor krijgen we drogere perioden.

Zie artikel 07/06/2016 – Wateroverlast – Gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Sint-Pieters-Leeuw.


Wat bij schade na een overstroming
– Neem zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar. Hij kan al uw vragen beantwoorden en zal u helpen om de schaderegeling op gang te brengen.
– Neem foto’s van de beschadigde plaatsen: ze kunnen van pas komen in uw verzekeringsdossier.
– Reinig uw woning en desinfecteer met bleekwater.
– Verlucht en verwarm tegelijkertijd uw vertrekken.

Meer informatie en tips kunt u vinden op de website abcverzekering.be

Een handig document dat een goede leidraad geeft, is het advies van de Hoge Gezondheidsraad “Hygiënische maatregelen bij overstromingen, herziening van de bestaande adviezen” van oktober 2000. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft deze adviezen in een korte samenvatting gebundeld.

Bij overstromingen worden microbiële en chemische verontreinigingen meegevoerd met het water en bij terugtrekking afgezet op de bodem. Tijdens de recente overstromingen zijn heel wat huizen, moestuinen en drinkwaterputten overstroomd. Deze plaatsen kunnen dan ook zowel microbiologisch als chemisch verontreinigd (geweest) zijn. Deze situatie vraagt om de nodige aandacht om de impact op de gezondheid van bewoners tot een minimum te beperken.

%d bloggers liken dit: